EL leppis kokku ühised reisipiirangute reeglid

BNS
Copy
Euroopa Liit, Eesti Vabariik.
Euroopa Liit, Eesti Vabariik. Foto: Erik Prozes

Euroopa Liidu riigid ühtlustasid teisipäeval kriteeriumid, mis aitavad koordineerida koroonaviiruse reisipiiranguid ja ühtlustavad pandeemias riikidel kujunenud reegleid. Euroopa piirkonnad on liigitatud roheliseks, kollaseks ja punaseks vastavalt koroonaviiruse puhangu raskusastmele.

Liikmesriikide ministrid leppisid uued standardid kokku kohtumisel Luksemburgis.

Otsusega luuakse ühine nakkusmäära kaardistamise süsteem riskipiirkondade tuvastamiseks ELis, samas pole reeglid liikmesriikidele siduvad.

Reeglid on mõeldud liikumisvabaduse tagamiseks Euroopa Liidus ja vältimaks segadust, mida nähti kevadel, kui liikmesriigid koroonaviiruse peatamiseks üksteisele hoogsalt piire sulgesid.

«Covid-19 pandeemia on häirinud meie igapäevaelu mitmel viisil. Reisipiirangud on teinud meie kodanikele raskemaks tööl ja ülikoolis käimise või lähedaste külastamise,» märkis Saksa Euroopa küsimuste minister Michael Roth.

«Meie ühine kohus on tagada liikumisvabadust puudutavate meetmete koordineerimine ja anda kodanikele infot selle kohta, mida nad peavad tegema, kui nad reisida otsustavad.»

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus (ECDC) hakkab igal nädalal avaldama kaarti, kus Euroopa piirkonnad on liigitatud roheliseks, kollaseks ja punaseks vastavalt koroonaviiruse puhangu raskusastmele.

Värvikoode määratakse vastavalt uute juhtumite arvule 100 000 elaniku kohta kahenädalasel perioodil, aga ka lähtuvalt testimise ja positiivsete testide määrast.

Liikmesriigid ei piira reisimist rohelistele aladele, kuid riiklikel võimudel on õigus seada piiranguid, nagu karantiin või kohustuslik testimine inimestele, kes saabuvad kollastele või punastele aladele.

Roheline piirkond on selline, kus 14-päevane nakatumise määr on madalam kui 25 ja positiivseid teste on alla nelja protsendi.

Teisipäeval kokku lepitud reeglite järgi on suurem osa ELi piirkondi kas punased või kollased.

«Selle leppega välditakse piirisulgemisi ja soositakse vähem häirivaid tervishoiumeetmeid nagu testimine,» ütles Prantsuse Euroopa asjade minister Clement Beaune. «Veelgi enam: tagatakse hädavajalik liikumine, eriti eesliinitöötajate jaoks.»

Euroopa Liidu riigid leppisid ka kokku, et jagavad oma naaberriikidele infot uute piirangute kohta aegsasti, võimalusel 48 tundi ette.

ELi nõukogu manitses liikmesriike, et nad ei piiraks teistesse liikmesriikidesse reisimist ja teeks vahet epidemioloogilisel olukorral kollastel ja punastel aladel ning kehtestama proportsionaalseid piiranguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles