Savisaar: Toobal andis mulle kirjavahetusest ülevaate

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul ei ole välistatud, et sotsiaaldemokraat Hannes Rummu kirjavahetus toimetati Keskerakonna büroosse. Ka tunnistas parteijuht, et oli kirjavahetuse sisuga kursis.

«Arvestades Eesti poliitilise kultuuri tigedust, siis võib-olla need (võõrad kirjad – toim) ka toimetati sinna. Ei ole välistatud, et materjalid ei sattunud sinna juhuslikult,» sõnas Tallinna linnapea ja Keskerakonna juht Edgar Savisaar tänasel pressikonverentsil.

Küsimusele, kas olete kõnealust kirjavahetust lugenud, ütles Edgar Savisaar, et Priit Toobal andis talle ülevaate sellest pakist. «Ma kiitsin teda, et neid asju pole mõtet lehte panna,» lisas Savisaar. Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson aga kinnitas, et tema neid kirju lugenud ei ole ja kirjade sisu teab nende fraktsioonis vaid Priit Toobal.

Savisaare sõnul ei hakka nende erakond kedagi omamehelikult kaitsma, vaid jälgib asja kulgu õiguskaitseorganites. Erakonna juht kinnitas, et süüdlane peab vastutama. Savisaare sõnul teeb ta ettepaneku asja arutada erakonna aukohtus. «Õiguskaitseorganid lähenevad asjale juriidiliselt, aga aukohus lähtub eetilistest põhimõtetest,» sõnas Savisaar.

Tallinna linnapea sõnul tunnustab ta president Toomas Hendrik Ilvest kadestamisväärselt kiire reaktsiooni pärast. «Aga ma ei taha hiljem kuulda siluvaid seisukohti, ka kiirhinnangute eest peab keegi vastutuse võtma,» toonitas Savisaar.

Savisaar selgitas, et oli eile puhkusel, kui talle teatati, et president otsib teda. «Kui president otsib, ju siis on midagi olulist ja hakkasin sõitma Tallinna poole,» rääkis linnapea. Kadriorgu jõudes aga öeldi Savisaare sõnul talle, et Ilves soovis temaga rääkida enne kelle 18, aga nüüd ta enam ei soovi.  «Selle peale võib mõni öelda, et ülbe mees,» lisas erakonnajuht.

Presidendi kantseleil puudub teave selle kohta, nagu oleks Keskerakonna esimees Edgar Savisaar sõitnud eile õhtul president Toomas Hendrik Ilvese juurde Kadriorgu, kinnitas kantselei avalike suhete osakonna juhataja Piret Pert ERR Uudistele.

«Eile kell 16.05 võttis riigipea sekretär ühendust Tallinna linnapea sekretäriga ja teatas, et president Ilves soovib kõneleda Edgar Savisaarega, vastuseks öeldi meile, et Edgar Savisaar on ära ja tema mobiil on välja lülitatud,» ütles Pert.

Ta märkis, et kell 17.20 helistati Tallinna linnavalitsusest presidendi kantseleisse ja teatati, et Edgar Savisaar saab rääkida tunni-pooleteise pärast. «Kell 18.20 helistati Tallinna linnavalitsusest uuesti presidendi kantseleisse ja öeldi, et nüüd on Edgar Savisaarel võimalik kõneleda, paraku oli president Ilvesel sel ajal kohtumine, mida polnud võimalik katkestada ning Edgar Savisaare kõnet ei saanud ühendada.»

«Meil puudub teave nagu oleks Edgar Savisaar sõitnud ise eile õhtul presidendi kantselei juurde,» lisas Pert.

Savisaar kinnitas pressikonverentsil, et tal ei ole kirjapaki väidetava Keskerakonda toimetaja Ivor Onksioniga ühtegi kokkusaamist olnud ning ta on teda paar korda linnavolikogus näinud ja teretanud.

Erakonnajuht toonitas mitu korda, et sotside seas oli Onksion poolteist aastat, aga Keskerakonnas on ta olnud vaid kolm kuud. «Tal oli kuus korda kauem võimalus õppida sotside juures poliitilist käitumist,» rõhutas Savisaar.

Savisaare sõnul püütakse praegu teha nägu, nagu oleks selles midagi enneolematut, kui kellelgi on võõrad kirjad. «Minu meelest ajakirjandus ainult sellel funktsioneeribki,» sõnas Savisaar. Ta meenutas, et vaid aasta on möödas nn Wikileaksi juhtumist. «Mulle meenub, et nende esmalevitajaks oli Postimees, kes selleks oma korrespondendi Norrasse saatis» sõnas ta.

Kaitsepolitsei töötajad leidsid Keskerakonna peasekretäri ja riigikogu liikme Priit Toobali kodu ja parteikontori töökohta läbi otsides üle 400 lehekülje väljatrükitud elektroonilist kirjavahetust, mis kuulub Euroopa Liidu Eesti esinduse juhile Hannes Rummule, ja mis ei tohiks kuidagi olla Keskerakonna või Toobali käsutuses.

Vaata Reporter.ee videot pressikonverentsilt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles