Koroonatestile saab ennast registreerida ka veebis

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Koroonaviiruse tuvastamine. Testid. Pilt on illustratiivne.
Koroonaviiruse tuvastamine. Testid. Pilt on illustratiivne. Foto: Cecilia Fabiano/AP/Scanpix Baltics

Synlab tegi täna avalikuks veebilehe, mis aitab leevendada viiruse teist lainet ja jagab kodanikele ja tööandjatele nii eesti kui ka vene keeles ennetavat infot. Lisaks saab ennast seal ka testile kirja panna. 

Veebilehele on koondatud teave ja juhised patsientidele, arstidele ja tööandjatele. Samuti info saatekirjaga, tasuta ja tasulise ning riskiriikidest saabujate ja piiriülese testimise võimaluste kohta. Leiab ka informatsiooni sobiva koha leida proovivõtuks kaart testimispunktidega.

Veebilehel saavad koroonaviiruse testi saatekirjaga inimesed endale ise broneerida proovi andmiseks aja. Seetõttu ei pea aja broneerimiseks ootama testimiskeskuse kõnet.

Koroonatestimine.ee veebileht.
Koroonatestimine.ee veebileht. Foto: Kuvatõmmis

Kahe nädalaga on uut iseregistreerimise võimalust kasutanud juba ligi 4000 inimest ehk 17 protsenti kõigist, kes on saanud perearsti saatekirja. Tänu broneerimise süsteemile helistab testimise kõnekeskus nüüd kiiremini kõigile neile, kes ise veebis broneeringut mingil põhjusel teha ei saa ja ka need inimesed pääsevad kiiremini testima.

Synlab Eesti juhatuse esimees Rainar Aamisepp selgitas, et kuigi paari viimase päeva testide tulemused näitavad viiruse langustendentsi, siis tema sõnul oleks ennatlik arvata, et koroona teine laine vaibub lõplikult. «Arvestades, et me liigume järjest lähemale külmetushaiguste kõrgperioodile, ei ole teise viiruslaine tipphetk tõenäoliselt veel kätte jõudnud. Samal ajal on tekkinud mitmeid testimisega seotud müüte, mis raskendavad viiruse peatamist,» lausus Aamisepp. 

Leht annab teaduspõhise ülevaate erinevatest testimismeetoditest, viirusest ja haigusest, aga ka laboriprotsessist, tulemuse selgumise kiirusest, erinevatest abitelefonidest jpm. Koduleht on ka vene keeles.

Mida peab teadma koroonatestimise kohta?

  • Helista oma perearstile.
  • Kui perearst otsustab testimise vajalikuks, edastab ta digitaalse saatekirja laboriinfosüsteemi. Seejärel oota aja broneerimiseks kõne avaliku testimise kõnekeskuselt (Medicum/SYNLAB) või broneeri ise aeg koroonatestimine.ee lehel alamkataloogis Patsiendile.
  • Testima tule üksi ja õigel kellaajal, et vältida järjekordi. Eelregistreerimata proove ei võeta.
  • Võta kaasa isikut tõendav dokument.
  • Vastus edastatakse laborist 24-48 h jooksul digilugu.ee keskkonda.
  • Positiivse tulemuse korral helistatakse. Püsi kodus, järgi antud soovitusi, tervise halvenemisel võta ühendust oma perearstiga või kutsu kiirabi helistades 112. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles