WHO: lubame jätkuvalt panustada Eesti tervisesüsteemi tugevdamisesse

Brita-Maria Alas
Copy
WHO Euroopa regionaaldirektor Hans Kluge
WHO Euroopa regionaaldirektor Hans Kluge Foto: IDA GULDBAEK ARENTSEN/AFP/Scanpix Baltics

Sotsiaalminister Tanel Kiik ning Maailma Terviseorganisatsiooni Euroopa regionaaldirektor Dr Hans Henri P. Kluge allkirjastasid täna Eesti ja WHO vahelise koostöölepingu aastateks 2020-2021. 

Lähiaja prioriteetsed koostöövaldkonnad on tervisesüsteemi tugevdamine, haiguste ennetamine, vaimse tervise edendamine ja ravimite kättesaadavuse parandamine.

Sotsiaalministeeriumi ja WHO koostööleping sõlmitakse regulaarselt kaheks aastaks. Täna allkirjastatud leppe prioriteetsed koostöövaldkonnad on tervisesüsteemi tugevdamine, nakkushaiguste ennetuse tõhustamine, mittenakkuslike haiguste ennetamine, tõenduspõhiste otsuste toetamine, tervishoiuteenuste ja ravimite kättesaadavuse parandamine ning esmatasandi tervishoiu tugevdamine.

Kiige sõnul on Maailma Terviseorganisatsiooni ekspertabi olnud suureks toeks tõenduspõhise tervisepoliitika kujundamisel. «Järgmiseks kaheks aastaks sõlmitud koostöölepingus on olulisemateks teemadeks aasta lõpuks valmiva vaimse tervise rohelise raamatu ning toitumise ja liikumise rohelise raamatu tegevuste elluviimine. Samuti soovime jätkata Maailma Terviseorganisatsiooniga koostööd Eesti tervishoiu rahastamise jätkusuutlikkuse valikute analüüsimisel ja ravimipoliitika kujundamisel,» ütles minister.

«COVID-19 pandeemia õppetundidele tuginedes tuleb meil vaadata kriitiliselt üle ja kaasajastada tervishoiualasteks hädaolukordadeks valmisoleku süsteemid ning pöörata tähelepanu laste vaktsineerimisega hõlmatuse parandamisele,» lisas ta.

Regionaalidirektor Hans Kluge sõnul lubatakse jätkuvalt panustada Eesti tervisesüsteemi tugevdamisesse ja terviseprobleemide lahendamisesse. «Tervisesüsteemid on COVID-19 kriisis pidanud äärmiselt kiirelt reageerima muutunud oludele ja elanike vajadustele. Tugeva tervisesüsteemi olulisus peaks olema nüüdseks kõigi jaoks vaieldamatult selge,» kommenteeris Kluge. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles