Rootsi siseminister lubaks sukeldumised Estoniale, kui see on vajalik (3)

Copy
Parvlaev Estonia sadamas
Parvlaev Estonia sadamas Foto: Ly Menov/Postimees

Rootsi siseminister Mikael Damberg on seisukohal, et uued sukeldumised 1994. aastal uppunud parvlaevale Estonia tuleks lubada, kui õnnetuse uurijad veenduvad nende vajalikkuses, edastas kolmapäeval Rootsi rahvusringhääling SVT.

Dambergi sõnul võib Rootsi sel juhul omalt poolt tühistada Estoniale kehtestatud hauarahu.

«Me peame välja selgitama, kuidas auk tekkis ja saama selgust, kuidas see mõjutas õnnetust,» ütles Rootsi siseminister.

Teisipäeval teatati, et Eesti on palunud Rootsil nõustuda uute sukeldumistega Estonia vrakile.

Damberg ei maininud Eesti välisministrile vastates veel sukeldumisi, vaid rõhutas hauarahu säilitamise tähtsust.

Eesti, Soome ja Rootsi eksperdid uurivad, kas Estonia huku uurimiskomisjoni lõppraportis esitatut tuleks uuesti hinnata.

Estonia õnnetuse rahvusvahelises uurimiskomisjonis osalenud soomlane Tuomo Karppinen peab Dambergi seisukohta heaks.

«Õnnetuse uurijad peaksid nüüd rahus uurima uut videomaterjali ja arutama, mis võis rebendi põhjustada. Selle põhjal, mis tulemusele õnnetuse uurijad jõuavad, võidakse siis otsustada, kas on vaja uusi sukeldumisi,» ütles Karppinen Soome uudisteagentuurile STT.

Karppinen ja uurimiskomisjoni teine endine soomlasest liige Heimo Iivonen arvasid septembris avaldatud seisukohas, et Estonia küljel olev auk tekkis laeva uppumisel külg ees.

Rootsi ajalehes Expressen avaldati teisipäeval Estonialt eluga pääsenud Yasmina Olby intervjuu, milles ta kritiseeris õnnetuse uurijate suhtumist Estonia küljelt leitud auku. Olby sõnul kuulis ta enne laeva uppumist tugevat metalset heli, mis võis tema sõnul viidata augu tekkele.

Karppineni sõnul reisis Olby autotekist allpool asuvas kajutis.

«Ta reisis kajutis 1027 ja nüüd avastatud avaus on kajuti 1028 kohal. Kui selles kohas oleks olnud tookord auk, siis ta ei oleks nüüd meile rääkimas oma tähelepanekutest,» sõnas Karppinen.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles