Mart Helme öeldu vallandas tõlgendustelaviini (42)

Brita-Maria Alas
Copy
Valitsuse pressikonverents superministeeriumis. Mart Helme.
Valitsuse pressikonverents superministeeriumis. Mart Helme. Foto: Mihkel Maripuu

Kui Deutsche Welle intervjueerija küsis siseminister Mart Helmelt, kas geid võivad Eesti rahva üle ujutada, leidvat ta, et geid «las jooksevad Rootsi». Ministri hinnangul ronivad homoseksuaalid piltlikult heterote voodisse ning tema erakond võib endale sellisel juhul lubada vastupropagandat.

Abielureferendumi arutelu keskmes avaldatud intervjuu ei toonud endaga ametlikke samme ega diskussioone ka järgmisel päeval, küll aga päädis see poliitikute sõnavõttudega sotsiaalmeedias. Arvamust avaldasid nii president, peaminister, valitsuse liikmed ning mitmed koalitsiooni- ja opositsioonipoliitikud, president edastanud oma seisukoha peaministrilegi.

Siseministri avaldus välismeedias tekitas sisepoliitikas küll pingeid, kuid mitmed on tõstatanud küsimuse, kas ja millises ulatuses selline sõnavõtt tähelepanu väärib.

Riigikogu liikmetest Isamaa juht Helir-Valdor Seeder ja Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid viitavad Helme väljaütlemisest rääkides sõnale «võimendama». «Mart Helme on aastaid olnud ortodoksne hetero. Need, kes hoolivad Eesti mainest, võiksid tema sõnavõtte mitte võimendada,» kommenteeris Karilaid. Seeder nendib samuti, et tihtipeale pole julgeid avaldusi erakonnasiseselt läbi mõeldud ja EKRE väljaütlemisi korjatakse üles igalt poolt.

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles