Endel Lippmaa mälestusmedali pälvis endine Taani välisminister Uffe Ellemann-Jensen

Copy
Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere (vasakul), Taani veteranpoliitik Uffe Ellemann-Jensen (keskel) ja Eesti suursaadik Taanis Mart Laaneme.
Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere (vasakul), Taani veteranpoliitik Uffe Ellemann-Jensen (keskel) ja Eesti suursaadik Taanis Mart Laaneme. Foto: Välisministeerium

Eesti teaduste akadeemia akadeemik Endel Lippmaa mälestusmedali pälvis täna Taani veteranpoliitik Uffe Ellemann-Jensen.

Medali üleandmise pidulik tseremoonia toimus Eesti suursaatkonnas Kopenhaagenis. Medalit tuli Uffe Ellemann-Jensenile kätte andma Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.

2015. aastal surnud akadeemik Endel Lippmaa oli üks Eesti teaduse ja poliitika suurkujusid ning on senini üks tuntumaid eesti teadlasi maailmas. Legendaarselt terava, laiahaardelise ja võimeka isiksusena panustas ta Eesti iseseisvuse taastamisse ja vaba ühiskonna ülesehitamisse, mõjutades ja kujundades pikka aega meie riigi arengut.

Endel Lippmaa nimelise mälestusmedali ja sellega seotud loengute traditsiooni kaudu soovib Eesti teaduste akadeemia toetada teaduse tippsaavutuste ja uute ideede levikut, aga ka tunnustada ja väärtustada väljapaistvate isiksuste missiooni Eesti ajaloos. Seetõttu valitakse Endel Lippmaa medali saajaks väljapaistev teaduse- või ühiskonnategelane, kelle tegevus on oluliselt mõjutanud teaduse või ühiskonna arengut ning kelle tegevuses on tippteadus ühendatud ühiskonna teenimisega.

Uffe Ellemann-Jensen vedas aastatel Taani välisministrina Eesti Vabariigi iseseisvumise taastamise ajal Balti riikide tunnustamise protsessi. Tänu temale sai Taanist esimene riik, mis taastas diplomaatilised suhted kõigi kolme Balti riigiga. Koos Saksa kolleegi Hans-Dietrich Genscheriga kutsus ta 1992 kokku Läänemeremaade Nõukogu, mille keskne siht oli pärast külma sõja lõppu tagada Läänemere regiooni tasakaalustatud areng. Aastatel 1998–2018 panustas ta jõuliselt Balti arengufoorumi tegevusse, mis koondas regiooni äri-, poliitika-, meedia- ja teadusvaldkonna tipptegijaid.

Esimese Endel Lippmaa medali pälvis ja sellega seonduva loengu pidas 2017. aastal Nobeli keemiapreemia laureaat Kurt Wüthrich.

Mälestusmedali pälvija valis komisjon koosseisus Ene Ergma, Mart Kalm, Jaak Lippmaa, Urmas Nagel ja Mart Saarma.

Titaanist mälestusmedali on kujundanud metallikunstnik Risto Tali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles