Kaljulaid kuulutas pensionireformi seaduse välja (23)

Andres Einmann
Copy
President Kersti Kaljulaid.
President Kersti Kaljulaid. Foto: Sander Ilvest

President Kersti Kaljulaid kuulutas välja senist pensionikorraldust oluliselt muutva kohustusliku kogumispensioni reformi seaduse.

Presidendi sõnul on riigipea ülesanne seista Eesti Vabariigis selle eest, et õigusloome oleks põhiseaduse vaos.

«Riigikohtus ei käida võitmas ega kaotamas, vaid õigusselgust saamas. Nii ulatusliku ja kogu ühiskonda puudutava küsimuse puhul nagu see on senise pensionisüsteemi ulatuslik muutmine, oli oluline küsimused selgeks vaielda kõigil võimalikel tasanditel. Riigikohus on oma otsuse teinud ja nii kuulutasin seaduse viivitamatult välja,» ütles Kaljulaid.

Riigikohus otsustas täna, et pensionireform on põhiseadusega kooskõlas.

President Kersti Kaljulaid otsustas jätta märtsis senist pensionikorraldust oluliselt muutva kohustusliku kogumispensioni reformi seaduse teist korda välja kuulutamata ja pöördus riigikohtusse taotlusega kuulutada see põhiseadusega vastuolus olevaks.

Kaljulaid ütles märtsis, et seaduse väljakuulutamisega kaasneks muu hulgas sambaga liitunute erinev kohtlemine, sest nad saaksid peale oma töötasudelt makstud kahe protsendi välja võtta ka riigi makstud neli protsenti sotsiaalmaksu osa, mis oleks aga vastuolus võrdsuspõhimõttega.

Õiguskantsler Ülle Madise, kes oli samuti seisukohal, et pensionireform on põhiseadusega vastuolus, sõnas, et sellisel juhul osutuks sotsiaalmaksu koormus kogumispensioniga liitunute ja mitteliitunute vahel erinevaks.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles