Moskva: USA valmistab Moldovas revolutsiooni ette

Copy
Moldova president Igor Dodon.
Moldova president Igor Dodon. Foto: EPA/Scanpix

Venemaa süüdistas täna Ühendriike, et see valmistab Moldovas novembris toimuvate valimiste eel seal ette revolutsiooni, Moskva väitel on Washington püüdnud sekkuda ka Valgevenes ja Kõrgõzstanis.

«Nüüd näeme selgesti, et ameeriklased valmistavad Moldovas ette revolutsioonilist stsenaariumi,» kinnitas Venemaa välisluure juht Sergei Narõškin.

Venemaad on korduvalt süüdistatud sekkumises 2016. aasta USA valimistesse, mis tõi võimule Donald Trumpi. Esmaspäeval teatas USA, et kuut Vene sõjaväeluure töötajat süüdistatakse üleilmsetes küberrünnakutes, sealhulgas katses mõjutada 2017. aastal toimunud Prantsusmaa valimisi. 

Valgevenes on Aleksandr Lukašenko olnud 9. augusti presidendivalimiste järel rahva pideva surve all ning Kõrgõzstanis sunniti Moskva-meelne president Sooronbaj Džeenbekov tagasi astuma. 

Moldovas püüab Kremli toetatud president Igor Dodon eelseisvatel valimistel oma 2016. aastal saavutatud võimu säilitada. 

Riik on aastaid kahe orientatsiooni vahel lõhestunud. Üks pool tahab Moldova tihedamaid suhteid Euroopa Liiduga ja eriti EL-i ja NATO-sse kuuluva naaberriigi Rumeeniaga, teised aga hoiavad kinni nõukogudeaegsetest sidemetest Moskvaga.

Narõškin kahtlustab, et Dodon on võidukursil, aga Washington võib ärgitada opositsiooni tulema valimiste järel tänavatele ja nõudma uut hääletust. Samuti kahtlustab Vene välisluure, et Moldova ajakirjanduses levitatakse Moskva-vastaseid libauudiseid ja USA ametnikud veenavad Moldova julgeolekujõude protestide puhkedes poolt vahetama. 

Moldova presidendivalimised toimuvad 1. novembril. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles