Saheli regioonile lubati doonorite poolt 1,7 miljardit dollarit abi

Copy
Prantsuse sõdurid Malis.
Prantsuse sõdurid Malis. Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS

Rahvusvahelised doonorid lubasid teisipäeval Saheli regioonile 1,7 miljardit USA dollarit humanitaarabi, teatas ÜRO.

ÜRO oli enne seda teinud ülevaate olukorrast regioonis, mis on raporti kohaselt murdumispiiril seoses islamiäärmuslaste vägivalla, kliimamuutuse ja nüüd ka koroonaviiruse pandeemia tõttu.

«Pärast virtuaalset konverentsi teatasid doonorriigid Burkina Fasos, Malis ja Nigeris elavatele miljonitele inimestele antava abi suurendamisest, et aidata leevendada olukorda, mis muidu võib saada üheks maailma suurimaks humanitaarkriisiks,» edastati maailmaorganisatsiooni avalduses.

Kogu Saheli julgeolekuolukord halvenes järsult pärast Mali põhjaosas puhkenud islamistide ülestõusu 2012. aastal. Vägivald levis kiiresti naaberriikidesse.

Prantsusmaal on Sahelis džihadistide vastase operatsiooni Barkhane raames 5100 sõdurit. Malis teenib ka umbes 13 000 ÜRO rahuvalvajat. 

Malis sekkus Prantsusmaa sõjaliselt 2013. aastal pärast seda, kui suured alad ja peamised linnad riigi põhjaosas langesid pühasõdalaste kätte. Prantsusmaal õnnestus džihadistid tagasi kõrbesse ajada, kus nad on oma ridu koondanud.

Prantsusmaa operatsiooni Barkhane eesmärk on toetada Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Nigeri ja Tšaadi võitlust islamiäärmuslastega, piirkonnas stabiilsuse loomine ning terrorismi ja ebaseadusliku sisserände ohjeldamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles