VIDEO ⟩ Kaja Kallas välistab koostöö EKRE-ga (19)

Elo Mõttus-Leppik
, Otse Postimehest saatejuht
Copy

Kui veel eile viitas siseminister Mart Helme mõttele, et EKRE on valmis põhimõtetele kindlaks jäämise nimel minema opositsiooni kui ka uude loodavasse koalitsiooni, siis viimase võimaluse põrmustas täna Reformierakonna juht Kaja Kallas. 

Kuidas te hindate, kas senine koalitsioon laguneb?

Kindlasti on tegemist väärtuskonfliktiga. Martin Helme EKRE esimehena on isiklikult peaministrit alandanud ja Mart Helme on otseselt läinud vastollu põhiseaduse paragrahv 12 sätestatuga ehk käitunud põhiseadusevastaselt. Kui Jüri Ratas siseministrit tagasi ei kutsu siseministri ametikohalt, kui ära ei jäeta seda lõhestavat referendumit, siis tundub, et peaminister ei ole suutnud kaitsta neid põhimõtteid, mille eest ta on seisnud varasemalt. Aga nagu me oleme näinud korduvalt, peaministril on võime alandused alla neelata.

Kui see valitsus peaks lagunema, keda te näeks endale kõige meelepärasema partnerina?

Ei ole mul kuidagi kohane praegu valida tantsupartnereid, kui meid ei ole tantsule kutsutud veel või kui meil pole isegi tantsupeole piletit. Reformierakond on väga selgelt olnud avatud ja rääkinud uue koalitisooni moodustamisest ilma väärtuskonfliktita. Selliseid jutuajamisi meil erinevate inimestega on olnud.

Kas te viimasel ajal olete peaministriga vestelnud võimalike tulevikuplaanide üle?

Ei hakka mina siin kaamera ees ütlema, kellega ma olen suhelnud ja kellega pole. Eks meil siin suhtlus riigikogu seinte vahel käib pidevalt.

Kui see koalitisoon laguneb, kas te välistate koostöö EKRE-ga?

Praegu vaadates seda hullust, mis on käimas, ei näe ma küll mingit võimalust, et meie väärtused niiviisi kattuksid, et me leiaksime ühisosa, et nendega valitsus moodustada.

Ehk kui valitsus kukub, siis EKRE läheb igal juhul opositisooni?

Meie neile jah seda kätt ei ulata.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles