Venemaa loobub koostööst lennu MH17 allatulistamise uurimisel (3)

Stina Aava
, toimetaja
Copy
Madalmaade kohtud jätkavad MH17 tragöödia uurimist. 
Madalmaade kohtud jätkavad MH17 tragöödia uurimist. Foto: Piroschka van de Wouw/AFP/Scanpix

Läinud nädalal teatas Venemaa, et ei soovi jätkata koostööd Austraalia ja Madalmaadega lennu MH17 allatulistamise uurimisel, nimetades hollandlaste juhitud juurdlust kallutatuks, pealiskaudseks ja politiseerituks ning süüdistades kahe riigi valitsusi katses panna Venemaad katastroofi eest süüd enda peale võtma ja ohvrite perekondadele kompensatsiooni maksma.

17. juulil 2014. aastal tulistati Ida-Ukraina kohal alla lennufirmale Malaysia Airlines kuuluv Boeing 777, lennu numbri järgi tuntud kui MH17. Lennuk oli teel Amsterdamist Kuala Lumpurisse ja enamik pardal viibinuist olid Madalmaade kodanikud. Kõik lennukis olnud 298 inimest hukkusid. Kuus aastat kestnud uurimise käigus on leitud, et lennuki tulistasid alla venelaste toetatud separatistid ning selleks kasutati Buk-raketisüsteemi.

Suvel teatas Madalmaade valitsus, et Venemaal on roll õnnetuse juhtumises, mistõttu on vajalik nende esindatus kohtus. Eelmisel nädalal andis Venemaa välisministeerium aga teada, et lõpetab Madalmaade ja Austraaliaga koostöö lennuõnnetuse uurimisel. «Sellised ebasõbralikud sammud Madalmaade poolt muudavad edasised kolmepoolsed konsultatsioonid ja meie osalemise nendes mõttetuks,» teatas ministeerium oma avalduses. Madalmaade võimud peavad otsust kahetsusväärseks.

Juulis esitas Madalmaade valitsus avalduse ka Strasbourgi Euroopa Inimõiguste Kohtule, lootes nii anda Venemaale tõuke kauaoodatud tegutsemiseks – lahkunute omaksed on kaebuse Strasbourgi kohtusse esitanud juba 2018. aastal, kuid pole senini ammendavaid vastuseid saanud. Madalmaade valitsuse meelest on Venemaa praegune otsus ränk just ohvrite omastele.

Venelased Oleg Pulatov, Sergei Dubinski ja Igor Girkin ning ukrainlane Leonid Hartšenko on Haagi kohtu kriminaal­uurimise all, kuigi nad ise füüsiliselt kohal ei viibi. Uurimine ja süüdistuste esitamine pole aga laienenud mitmele inimesele, kel oli raketi väljatulistamisel väiksem, toetav roll. Leitakse, et teisejärgulised tegelased võivad oma saatust oodata Ukrainas. Seal ei ole osalisi aga süüdistatud niivõrd lennuki allatulistamises, kuivõrd Donetski Rahvavabariigi kui terroristliku organisatsiooni heaks töötamises.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles