Kiiev: Iraan lubas anda põhjaliku info lennukatastroofi uurimise kohta

BNS
Copy
Julgeolekutöötajad ja Punase Poolkuu töötajad Ukraina reisilennuki õnnetuspaigas Teherani Imaam Khomeini lennujaama lähistel.
Julgeolekutöötajad ja Punase Poolkuu töötajad Ukraina reisilennuki õnnetuspaigas Teherani Imaam Khomeini lennujaama lähistel. Foto: WANA NEWS AGENCY / REUTERS / Scanpix

Kiiev teatas kolmapäeval, et Iraan lubas anda põhjaliku info jaanuaris Teheranis aset leidnud lennukatastroofi uurimise kohta.

Kiievisse teel olnud lennukompanii Ukraine International Airlines (UIA) lend 752 tulistati alla peatselt pärast õhkutõusmist 8. jaanuaril Teherani lennuväljalt.

Islamivabariik tunnistas mõni päev hiljem, et revolutsioonikaart tulistas lennuki kahe raketiga alla. Surma said kõik lennuki pardal olnud 176 inimest.

Pärast Teheranis peetud teist kõneluste vooru Iraani ja Ukraina vahel saavutasid pooled kokkuleppe, et Kiiev saab Iraanilt nädala jooksul «üksikasjaliku info uurimise kohta», teatas Ukraina peaprokuratuur.

Edastatav info sisaldab ka dokumenteeritud tõendeid kuue isiku kinnivõtmise kohta, keda kahtlustatakse lennuki allatulistamises, lisas prokuratuur teates.

Ukraina peaprokuröri asetäitja Gunduz Mamedov lubas, et Kiiev ei nõustu ühegi info kinnihoidmisega põhjendusel, et see on Iraani «riigisaladus».

Iraani tsiviillennunduse ameti teatel oli õhutõrjeradari vale suunamine peamine põhjus «inimlikus eksimuses», mis viis reisilennuki allatulistamiseni.

Teisipäeval teatas Iraani riiklik uudisteagentuur IRNA viitega asevälisministrile Mohsen Baharvandile, kes ütles, et Teheranis peetud kõnelused olid head ja konstruktiivsed ning Iraan loodab õiglasi lahendusi.

Esimene läbirääkimiste voor peeti juulis Kiievis ning Ukraina võimud teatasid selle järel, et nad on kogu protsessi osas ettevaatlikult optimistlikud.

Kõneluste eesmärk on teha kindlaks sündmuste täpne ahel ning lõpuks rahasumma, mida Teheran peab valurahaks maksma.

Kanada, kes kaotas katastroofis 55 kodanikku ja 30 alalist elanikku, jälgib Ukraina ja Iraani kõnelusi väga tähelepanelikult.

Ottawa ütles augustis, et nõuab Iraanilt vastuseid pärast seda, kui Teherani esialgne «piiratud» raport ei andnud piisavalt selgust, miks rakette lennuki pihta tulistati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles