Unehäirete nõiaring

KBM Pharma OÜ
Copy
Foto: KBM Pharma OÜ

Kas sa teadsid, et unehäirete all kannatab kolmandik kõigist inimestest? Kuidas on lood sinu unekvaliteediga? Allpool leiad mõningad näpunäited, kuidas tõsisemaid unehäireid ära tunda ning kuidas nendega toime tulla.

Kestev unepuudus mõjub organismile laastavalt. Unehäirete all kannataval inimesel halvenevad mälu ja keskendumisvõime, tekib meeleolulangus ning inimene muutub kergeltärrituvaks. Sageli tekib nõiaring: pinged ja stress kutsuvad esile unehäired, mis omakorda tekitavad veelgi suuremat stressi. Pikemaajaline unepuudus võib põhjustada kurnatust ning suurendada haigestumisriski. Praegusel viirusterohkel ajal on oluline meeles pidada, et magamatus võib nõrgendada immuunsüsteemi ning teha meid nakkustele vastuvõtlikuks.

Unehäirete all kannatavate inimeste arv kasvab kõikjal maailmas.

Kas Sinu uni on tervislik?

Allpool on mõned küsimused sinu une kohta. Juhul kui sa saad kõigile neile küsimustele vastata jaatavalt, on sinu uni tervislik ja sul ei ole unehäireid.

  • Kas sa uinud õhtul 15...20 minuti jooksul pärast voodisse heitmist?
  • Kas sa magad regulaarselt 7 kuni 9 tundi ööpäevas?
  • Kas sinu uni on voodis olles pidev – sul ei ole öösel pikemaid ärkveloleku perioode?
  • Kas sa tunned ennast hommikuti erksa ja väljapuhanuna?
  • Kas sa oled terve päeva jooksul värske ja ergas, Sind ei kimbuta päevasel ajal unisus?
  • Kas sa võid öelda, et sinu elukaaslane (või pereliikmed) ei kaeba sinu öise norskamise või voodis vähkremise üle?

Millal on tegu kroonilise unetusega? Sellele küsimusele annab vastuse „3x3-reegel“: unetus on krooniline, kui see esineb vähemalt kolmel öösel nädalas vähemalt kolme kuu jooksul. Tõsisemate unehäirete tekkimimisel on soovitatav otsida abi arstilt või apteegist.

10 soovitust parema une heaks:

1. Mine voodisse, kui oled unine.
2. Tõuse voodist igal hommikul ühel ja samal ajal.
3. Kasuta voodit ainult magamiseks ja seksiks.
4. Väldi päevaseid uinakuid.
5. Väldi alkoholi ja kohvi joomist 2 tundi enne magamaminekut.
6. Enne magama minekut väldi trenni, arvutimänge ja teisi tegevusi, mis organismi „üles piitsutavad“.
7. Tee oma magamistuba võimalikult uinumist soodustavaks (vaikus, temperatuur, valgustus).
8. Enne magama minemist tegele millegi rahustavaga, lõõgastu.
9. Enne uneaega väldi liigset söömist.
10. Uinumisraskuste korral on abiks melatoniin.

Lisaks veel üks soovitus. Kui sa paarikümneminutise voodis lamamise järel pole ikka veel suutnud uinuda, siis viitab see stressiseisundile, mille tunnusteks on sageli ka pinges lihased ja südame pekslemine. Juhul kui sa ei suuda oma päevastest pingetest ja argimuredest koormatud mõtlemist välja lülitada, tõuse parem üles ja tegele millegi rahustavaga, kuni tunned end unisena.

Unehäirete puhul saab abi melatoniinist, mis soodustab uinumist, väldib soovimatuid öiseid ärkamisi ning muudab une kosutavamaks. Melatoniini suureks eeliseks on see, et ta on kehaomane aine, mis ei põhjusta hommikust unisust ega tekita sõltuvust. Selle asemel aitab ta luua seisundi, mis sarnaneb loomupärase unisusega enne magamajäämist. Lisaks sellele toetab melatoniin immuunsust ning kaitseb närvirakke.

Apteegist melatoniinipreparaati valides tasub meeles pidada, et kõige efektiivsemad on melatoniini sisaldavad keelealused spreid. Nende eeliseks on hea omastatavus ja kiire toime. Melatoniin imendub keelealusest spreist väga kiiresti ja hakkab toimima juba paarkümmend minutit pärast manustamist. Parima toime annab Good Sleep sprei, mis sisaldab peale melatoniini ka kannatuslille ekstrakti. Selline kombinatsioon on eriti hea, sest siin lisandub melatoniini uinutavale toimele veel kannatuslille rahustav ja lõõgastav mõju. Neile, kes soovivad lisaks uinumise soodustamisele veelgi tugevamat rahustavat ja lõõgastavat toimet, sobivad hästi Good Sleep kapslid, milles on lisaks melatoniinile ja kannatuslille ekstraktile ka palderjani- ja humalaekstrakt.

Foto: KBM Pharma OÜ
Foto: KBM Pharma OÜ

Melatoniinist on abi, kui:

  • sul on uinumisraskused
  • sa ärkad liiga vara
  • ärkad öösiti ja ei saa enam uinuda
  • sinu uinumis- või ärkamisaeg ei sobi elurütmiga

Sooduspakkumise leiad siit.

Saadaval apteekides ja www.kbmapteek.ee

Copy
Tagasi üles