Venemaa eitas kuuldusi mereväebaaside rajamisest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene hävitaja Admiral Tšabanenko Havanna sadama lähistel.
Vene hävitaja Admiral Tšabanenko Havanna sadama lähistel. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa mereväe esindaja lükkas ümber varem meedias ilmunud teated poliitilisest otsusest, mille kohaselt rajatakse sõjalaevastiku baasid Liibüa, Süüria ja Jeemeni rannikule.


Mereväe kõrge ametnik teatas Interfaxile, et need väited, nagu kavatseks Venemaa eelpool mainitud riikidesse rajada sõjaväebaasid, ei vasta tõele, vahendas BBC News.

Anonüümseks jääda soovinud mereväe staabi allikas teatas möödunud nädalal Vene uudisteagentuurile ITAR-Tass, et mereväe baasid rajatakse juba «mõne aasta jooksul». Tema sõnul on selleks langetatud ka poliitiline otsus.

Üks teine ametnik on siiski möönnud, et armee otsib võimalike mereväebaaside jaoks sobivaid sadamaid, kuid tema kinnitusel on liiga vara öelda nende riikide nimesid, kuhu need võidakse rajada.

Vaatlejate hinnangul üritab Kreml sel moel üha enam esineda jälle maailmaareenil ka sõjalise jõuna, millest andis tunnistust ka augustikuine sõda Gruusias. Sõjalaevastiku endise võimsuse taastamine on saanud üheks keskseks ülesandeks.

Vene meedia teatel pakkus Liibüa liider Muammar Gaddafi oma visiidi ajal venelastele võimalust kasutada Benghazi mereväebaasi. Räägitud on ka Tartuse sadamast Süürias, mis oli ka külma sõja ajal Nõukogude Liidu mereväebaas.

Venemaal on praegu välisriigi pinnal vaid üks mereväebaas - Sevastoopoli sadam Ukraina lõunaosas, Krimmi poolsaarel, kuid praegune läänemeelne Ukraina president on andnud mõista, et ei soovi pikendada selle rendilepingut, mis aegub 2017. aastal.

Väidetavalt peab merevägi läbirääkimisi separatistlike Abhaasia võimudega, et rajada Musta mere rannikule Vene alaline mereväebaas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles