Tartus näeb rändnäitust Bellingshauseni merereisist

BNS
Copy
Jahtlaev Admiral Bellingshausen.
Jahtlaev Admiral Bellingshausen. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tartu ülikooli loodusmuuseumis on avatud näitus Admiral Bellingshauseni merereisist, mis korraldati Antarktika avastamise 200. aastapäevaks, vahendab ERR.

Rändnäitus pealkirjaga «Valge mandri kutse» võtab kümnekuise ekspeditsiooni kokku.

Kuigi Admiral Bellingshauseni meeskond oli lõpuks mitmeid vahetusi arvestades rohkem kui 100-liikmeline, on palju ka neid, kes purjelaeval kaasa sõita ei saanud. Sellegipoolest on võimalik merereis kaasa teha näituse vahendusel.

«Sellest Antarktika imelisest valgusest, udust, vaikusest, loomade häältest, vaalade hingamisest, pingviinide lärmakusest, kaklemisest, kõigest jääb puudu. Aga kui vaadata ka neid seljataga jooksvaid kaadreid, mis on meie laeva admiral Bellingshauseni peal filmitud, siis näeb ära, et milline see tegelikult on,» rääkis meremuuseumi juht ja näituse kuraator Urmas Dresen.

Näitusel saab tutvuda nii teadustööga, mida laeval tehti, kui näha kunsti, mida laeval maaliti. Samas avaneb näitusekülastajale ka ekspeditsioonil käinute igapäevaelu, näiteks on väljapanekul susped, millega laevakapten Antarktika rannikul jäises vees talisuplust harrastas.

Tartust liigub näitus edasi Narva ja järgmisel aastal juba Kuressaarde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles