Kogo galeriis avati näitus «Sanatoorne atmosfäär»

Kultuuritoimetus
Copy
Bruno Goosse, Sara Bédard-Goulet ja Liina Raus
Bruno Goosse, Sara Bédard-Goulet ja Liina Raus Foto: Margit Lõhmus

«Sanatoorne atmosfäär» on Belgia kunstniku Bruno Goosse isikunäitus, mis toimub Kogo galeriis koostöös Tartu Ülikooli humanitaar- ja kultuuriteaduste valdkonna romanistika professori Sara Bédard-Goulet'ga. Näitus põhineb tema teadustööl, mis uurib kunstide elumuutvat potentsiaali.

Näituse «Sanatoorne atmosfäär» keskmes on sanatooriumid, dekonstrueeritud lamamistoolid ja hallitusseened. «Rohkem kui muutumatut kohta, mis toetab aja peatumist lõputu ravikuuri ajal, mõistetakse sanatooriumit näitusel kui liikumise kiirendit, osakeste vahetit», sõnab Bruno Goosse. Näitus puudutab nii tervishoiupoliitika ja meditsiini, kui ka disaini ja arhitektuuri ajalugu, aga ka praegust olukorda ja suhtumist.

See räägib ambivalentsest suhtest kaitsva eraldatuse ja avatuse, kasulikkuse ning kahjulikkuse vahel. Kuidas on kujunenud nii, et lääneeurooplasele tähistab sõna «sanatoorium» surma ja haigust, aga meile siin seostub see pigem tervislikkuse ning heaoluga? 

Bruno Goosse on Brüsseli Kaunite Kunstide Akadeemia kunstnik ja õppejõud. Töödes kasutab ta dokumente, lugusid ja fakte, mida kombineerib ja liigendab selleks, et pakkuda välja teatud ajalooperioodide poeetiline, humoorikas ja poliitiline ülelugemine. 

Sara Bédard-Goulet on ASTRA romanistika professor Tartu Ülikooli maailma keelte ja kultuuride kolledžis. Ta tegeleb kaasaegse prantsusekeelse kirjanduse uurimisega ning juhib kunstide kogemist ja mõju käsitlevat projekti koostöös Damien Beyrouthyga Aix-Marseille Ülikoolist ja Frédéric Vinot'iga Côte d’Azuri Ülikoolist. Projekti raames toimuvad lisaks Kogo galerii näitusele ka konverents ning doktorikool Tartu Ülikoolis ning näitused Tartu Kunstimajas ja Tartu Ülikooli Jakobi 2 hoones.

Kogo galerii asub Tartus Aparaaditehases.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles