Ida-Virumaal kutsuvad ametid tööandjaid töötajate tervist jälgima

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Ööpäevaga lisandus kolm koroonapositiivset Ida-Virumaale.
Ööpäevaga lisandus kolm koroonapositiivset Ida-Virumaale. Foto: Marko Saarm

Terviseamet, päästeamet ning politsei- ja piirivalveamet (PPA) kutsuvad tööandjaid üles jälgima töötajate tervist ja haigusnähtudega töötajaid tööle mitte lubama. 

«Kuivõrd töökohal nakatumine on Ida-Virumaal peamine viiruse leviku tee, kutsume kõiki tööandjaid üles sellele ohule tähelepanu pöörama, et viiruse leviku peatamisele kaasa aidata,» kirjutavad ametid ühises pöördumises. 

Lisaks palutakse tööandjatel järgida terviseameti juhiseid ja hoolitseda oma töötajate eest:

  • jälgida töötajate tervist ja haigusnähtudega töötajaid tööle mitte lubada;
  • võimalusel hüvitada tööandja poolt töötajale esimese kolme haiguspäeva raha;
  • töökohal vältida töötajatevahelisi kontakte ja inimesi hajutada niipalju, kui töö seda võimaldab.

Ida päästekeskuse juht Ailar Holzmanni sõnul on kõige raskem tööandjale see, kui töötaja tuleb haigena tööle ning hiljem osutub selle töötaja Covid-19 viiruse test positiivseks. «Ka Ida päästekeskuses on nii juhtunud,» tõi ta välja. 

Holzmann meenutab, et tööandja peab sellisel juhul töö ümber korraldama, lähikontaktsed eneseisolatsiooni saatma, aga samas peab teenuse osutamist jätkama. «Kogu selline töö ümber korraldamine on oluliselt keerulisem kui see, et julgustada töötajat haigena tööle mitte tulema,» lausus Holzmann. Ta rõhutab, et päästeamet võimaldab kaugtöö tegemist, tööandja hüvitab esimese kolme haiguspäeva raha töötajale 100 protsenti. Nimelt päästeametis kehtib kokkulepe, et kui töötaja tervis ei ole korras, siis isegi kergete sümptomite korral tuleb jääda kodukontorisse või töövõimetuslehele.

Politseikolonelleitnant Üllar Kustala ka PPA lähtub terviseameti poolsetest ohutusnõuete soovitustest – elanikega vahetult kontakteeruvad politseitöötajad kannavad alati maski ja kasutavad desinfitseerimisvahendeid. «Ettevõtjate endi huvides on astuda oma töötajate kaitseks välja ja muretseda neile kaitsevahendid – eriti kaitstud peaksid olema firmade teenindustöötajad, kes puutuvad igapäevaselt kokku suure inimeste hulgaga,» toonitab Kustal. Tema sõnul koroonaviiruse leviku ühek murekohaks on kergekäeline suhtumine eneseisolatsiooninõuetesse. «Meil on korduvalt ette tulnud selliseid juhtumeid, kus Eesti-Vene piiri ületanud inimesed tõid endaga kaasa ka koroonaviiruse ning ei järginud isolatsiooninõudeid, nakatades seeläbi ka teisi elanikke,» märkis Kustal. 

PPA soovitab kõigil Ida-Virumaa elanikel järgida terviseameti põhitõdesid – kanda maski, hoida distantsi ning kasutada desinfitseerimisvahendeid pärast kokkupuudet pindadega nii tööl kui ka avalikus ruumis.

Terviseameti ida regionaalosakonna juhataja Marje Muusikus märgib, et viiruse leviku peatamine ja ühiskonna normaalse toimimise jätkumise tagab meie kõigi vastutustundlik käitumine. «Kuna koroonaviirus levib inimeselt inimesele, siis on igal inimesel väga oluline roll viiruse leviku piiramisel,» lisas ta.

Ööpäevaga lisandus kolm koroonapositiivset Ida-Virumaale. Uutest juhtudest kaks on seotud perekondliku nakatumisega, ühel juhul toodi haigus sisse Ukrainast. Ida regiooni tööpiirkonnas on 10 aktiivset kollet: Kohtla-Järve kooli koldega on seotud 11 ja Ida-Virumaa pereliikmete ja tuttavate koldega kaheksa inimest. Jõhvi kooli koldega on seotud üheksa ja Jõhvi hooldekeskuse koldega 21 haigestunut. Sillamäe esimese kooli koldega on seotud 36 ja teise kooli koldega kaheksa inimest. Meelelahutusasutuse koldega on kokku seotud 10 haigusjuhtu. Narva töökoldes on seitse inimest ja lasteaia koldes viis. Tänase hommikuga lisandus Narva-Jõesuu töökoha kolle seitsme inimesega.

Ida regionaalosakonna jälgimisel on üle 570 inimese, kellest haigestunud on 115.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles