Iga nädal tabab politsei Eestist kümneid illegaale

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Viisatempel välismaalase passis.
Viisatempel välismaalase passis. Foto: AFP / Scanpix

Politsei tuletab meelde Eestisse tööle tulevatele välismaalastele ja nende tööandjatele, et enne riiki saabumist peab töötaja olema juba registreeritud ning kehtima peab ka viibimise alus riigis. Sel aastal on politsei kinni püüdnud juba 842 seadusliku aluseta riigis viibivat inimest. 

Lääne prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juhi Margo Petersi sõnul tuvastavad politseinikud pea iga nädal välismaalt Eestisse tööle saabunud inimesi, kes pole siin registreeritud või kelle viisa on aegunud.

Tema sõnul võib vastavalt välismaalaste seadusele Eestis lühiajaliselt töötada välismaalane, kellel on seaduslik alus Eestis viibimiseks ning kelle töötamine on enne tööleasumist registreeritud politsei- ja piirivalveametis. «Koroonaviiruse uue puhangu tõkestamiseks tuleb töötajad registreerida enne, kui nad Eestisse saabuvad,» rõhutas Peters, kelle sõnul peab välismaalase Eestis viibimine olema põhjendatud. 

Tööandjal tuleb välismaalt Eestise saabunud töötaja PPAs registreerida ka siis, kui ta on riiki saabunud lähetusele. «Toon näiteks olukorra, kus mõnes Poola ettevõttes töötab ukrainlane, kes tuleb Eestisse töökohustusi täitma,» ütles Peters.

Petersi sõnul vahendavad sageli juba Eestis tööl käivad välismaalased tööpakkumisi ka kodumaal viibivatele sõpradele, kes siis siia tulevad veendumata, et tööpakkumine ja töökoht on ametlik. «Nii võib juhtuda, et Eestisse jõudnuna ei olegi inimesel tööd või tal tekivad probleemid riigis viibimisega. Kui aga tööpakkumine olemas ja tööandja teada, on väga oluline küsida tööleping kirjalikul kujul, et töötajal oleks taasesitataval kujul olemas töökohta puudutav info. Seda võib vaja minna ka hilisemate vaidluste puhul.»

Praegu on vajalik ka eneseisolatsioon

Viisavaba viibimise alus Schengeni piirkonnas ja sealhulgas Eestis kehtib üldjuhul 90 päeva 180-päevase perioodi jooksul, mille puhul võetakse arvesse ka mujal Schengenis viibitud aega – näiteks Poolas.

Petersi sõnul kipuvad regioonis töötavad välismaalased arvama, et see periood kehtib konkreetse riigi kohta ja algab uuesti mõnda teise Schengeni riiki tööle minnes või nad unustavad kontrollida, kaua viisa kehtib. «Kehtiv viisa ja korrektselt vormistatud töötamine kaitseb Eestis töötava välismaalase, aga ka tööandja huve.»

Seoses koroonaviiruse levikuga tuletab Peters välismaalt Eestisse tööle saabuvatele inimestele meelde, et viiruse leviku tõkestamiseks peab järgima ka eneseisolatsiooni nõudeid.

«Isegi kui kodumaal tehtud koroonaviiruse test on negatiivne, võib Eestisse saabuja teekonnal kokku puutuda nakatunuga ja haigestuda,» meenutas piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juht. «Seetõttu on väga oluline end Eestis uuesti testida ja enne proovivastust tuleks kokkupuudet teiste inimestega vältida.»

PPA tuvastatud seadusliku aluseta riigis viibivad inimesed:

  • 2018. aastal 1023 inimest
  • 2019. aastal 1372 inimest
  • 2020. aastal (10 kuud) 842 inimest
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles