Erakondade reitingud: Isamaa toetus ületas taas valimiskünnise (14)

BNS
Copy
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Marko Saarm / Sakala

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti iganädalaste küsitluste järgi ületas erakonna Isamaa toetus taas valimiskünnise, samal ajal kui kindla liidrina jätkab Reformierakond.

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 32,8 protsenti, Keskerakonda 22,2 protsenti ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 16,2 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Nädalaga ühegi erakonna toetus märkimisväärselt ei muutunud ning kolme populaarseima erakonna toetus jäi eelmise nädalaga sarnasele tasemele. 

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) üheksa protsendiga, Eesti 200 8,6 protsendiga ning Isamaa 5,7 protsendiga.

Alates septembri keskpaigast liikus SDE toetus pigem tõusvas joones ning Eesti 200 toetus oli langustrendis, kuid viimaste tulemuste põhjal on need trendid peatunud. SDE edu Eesti 200 ees on 0,4 protsendipunkti, kuid nädal tagasi oli see 2,2. Enam kui kuu aega alla valimiskünnise või selle piiril olnud Isamaa toetus on viimase nädalaga tõusnud taas üle valimiskünnise. 

Koalitsioonierakondi toetab 44,1 protsenti ja opositsioonierakondi 41,8 protsenti vastajatest.

Teadur Martin Mölderi sõnul paistavad selle nädala tulemused silma selle poolest, et praktiliselt iga suurema erakonna toetus tegi eelmise nädalaga võrreldes läbi väikese nihke. 

«Me näeme, et Keskerakonna ja EKRE positsioon nõrgenes natuke, mida on eriti näha üksikute nädalate tulemustest ning mitte nelja nädala koondtulemusest. EKRE toetuse tõus on peatunud ning Keskerakond ei ole oma positsiooni parandamas,» rääkis Mölder ja jätkas: «Kui eelmistel nädalatel võis Reformierakonna puhul oletada, et nende toetus on hakanud langema, siis sel nädalal näeme, et suuremat langust siiski alanud ei ole. Samuti on Isamaa toetus võrreldes eelmiste nädalatega selgelt kosunud ning praeguseks on see jälle kindlalt ülevalpool valmiskünnist.» 

Tema sõnul on need kõik lühiajalised loksumised ning suuremaid muutusi erakondade toetuspildis vähemalt hetkel toimumas ei ole. 

«Reformierakonna toetus kõigub 30 ja 35 protsendi vahel, Keskerakonna oma 20 ja 25 protsendi vahel, EKRE toetus 15 ja 20 protsendi vahel ning sotside, Isamaa ja Eesti 200 toetus viie ja kümne protsendi vahel. Erakondade suurus on ajutiselt paigas ning koroonaepideemia ega mööduvad poliitilised vahejuhtumid pole seda väga palju muutnud,» ütles Mölder.

Tulemuste presenteerimisel on Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest. Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles