Madise: kõige riigi poolt ette kirjutamine hävitab ühiskonna (16)

BNS
Copy
Kohalike valimiste ja rahvahääletuse korraldamine samal päeval toob kaasa valijate eristamise, ütleb õigukantsler Ülle Madise. 
Kohalike valimiste ja rahvahääletuse korraldamine samal päeval toob kaasa valijate eristamise, ütleb õigukantsler Ülle Madise. Foto: Mihkel Maripuu

Õiguskantsler Ülle Madise avaldas kolmapäeval ETV saates «Esimene stuudio»lootust, et süvenev arutelu abieluteemalise rahvaküsitluse üle Eestis kedagi tülli ei aja. 

Vihakõne parim reguleerija on tema sõnul aga ühiskond ise koos oma sotsiaalsete normidega.

Kui Eesti kodanikud peaksid otsustama, et abielu definitsiooniks on ühe mehe ja ühe naise liit, siis Madise hinnangul ei saa sellest kindlasti järelduda, et kooseluseadus kaotaks kehtivuse.

Saatejuht Johannes Tralla küsis Madiselt, kui mures on ta selle üle, et Eesti ühiskond kevadel polariseerib ja piltlikult öeldes lähevad kõik omavahel tülli.

«Mina arvan, et mina kellegagi tülli minna ei kavatse. Ja ma loodan, et kellelgi ei õnnestu ka näiteks minuga tülli minna. Ma arvan, et igaühel on võimalik võtta siin mõistlik ja lahke positsioon. Ja üks oluline tõetera on ka see, et enda õnnetunnet ei tasu siduda sellega, et keegi teine peab selle nimel õnnetu olema,» vastas Madise.

Tralla tõstatas saates ka teema, kust lõpeb sõnavabadus ja algab solvamine ja vihakõne.

«Ühiskonnas on olemas sotsiaalsed normid, mida ei olegi kirja pandud. Need avalduvad selles, et mingil viisil käitumine loetakse mitte kõlbeliseks, loetakse inetuks, inimene, kes sellisel viisil väljendub jäetakse seltskonnast kõrvale, teda laidetakse. Ja hoopis teine tase on see olukord, kus riik on oma normidega tõmmanud piirid maha ja mingil viisil väljenduse keelanud,» sõnas Madise.

«Vahel võib olla väga köitev see mõte, et küll oleks hea, kui riik kirjutaks ette. Et kes ja kuidas tohib riides käia, kes mida peab ütlema, mis fraasidega tohib rääkida, aga see hävitab tegelikult vabaduse, hävitab loomingu ja lõpuks võib hävitada ühiskonna. Sest kasvõi ajakirjandusvabadus on erakordselt oluline. Mulle tundub, et viisakat, väärikat ja rahulikku suhtlust ja võimet rahulikult mitte nõustuda saab arendada ainult nii, et inimesed ise tahavad head olla ja tunnustust pälvida,» lisas Madise.

Kommentaarid (16)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles