Kontserdimajas võistlevad noortekoorid

Andres Tölp
, kultuurikorraldaja
Copy
Kontserdimajas toimuvast konkursist võtab teiste hulgas osa Tallinna reaalkooli segakoor.
Kontserdimajas toimuvast konkursist võtab teiste hulgas osa Tallinna reaalkooli segakoor. Foto: Eesti kooriühing

Sel reedel toimub Pärnu kontserdimajas Veljo Tormise 90. sünniaastapäevale pühendatud 10. Eesti noorte segakooride konkurss-festival, mida korraldab Eesti kooriühing koostöös eelmise võistluse võitja Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi noortekooriga.

Festival oli kavandatud 13.–14. märtsile ja oli paraku üks esimesi sündmusi, mis eriolukorras pidi alla vanduma koroonapandeemiale. Nüüd teevad viis tublit koolisegakoori uue katse, olles valmis võistlustulle astuma.

“Arusaadavalt pidime tegema oma ridades korrektiive, sest paljudel kooridel on vahetult proove teha olnud lausa võimatu või vähemalt ülikeeruline. Aga on siiski viis südikat noorte segakoori, kes on leidnud võimaluse valmistuda ja konkursil osaleda,” rääkis Eesti kooriühingu tegevjuht Kaie Tanner.

Noortekoorid võistlevad kahes kategoorias ja kohustuslikud laulud on Tormise loomingust. Üles on rivistatud mullune võitja Sütevaka noortekoor, Rapla gümnaasiumi noortekoor Riinimanda, Tallinna Pelgulinna gümnaasiumi ja Tallinna reaalkooli segakoor, Saaremaa ühisgümnaasiumi noortekoor Kreedo.

Žüriisse kuuluvad dirigent ja laulupidude üldjuht Heli Jürgenson, laulja-hääleseadja Triin Ella ja üks tunnustatumaid Läti noori dirigente, aastaid vokaalansamblis Cosmos laulnud Jānis Ozols.

Koorifestivali kunstiline juht Janne Fridolin rõhutas Tormise muusika tähtsust rahvusvahelisel koorimuusika maastikul: “Helilooja Veljo Tormis on oma lauludega pugenud paljude muusikasõprade südametesse. See ei ole nii ainult Eestis. Ka väljaspool meie riiki peetakse temast väga lugu, tuntakse ja lauldakse rohkesti tema teoseid. Tormise looming, mis on ühelt poolt komponeerimise tipp ja teisalt südamelähedane juurte puudutus, on olnud käivitav jõud kooridele, koorilauljatele ja dirigentidele läbi aastakümnete. Täna laulame Tormise auks regilaulu ja rahvalauluseadeid, tehes sellega sügava kummarduse helilooja 90. sünniaastapäevale.”

Pingelise konkursi kõrval osalevad koorilauljad Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia üliõpilaste juhendatud rahvamuusika ja -tantsu töötubades. Äsja õpitu kannavad noored ette õhtusel kontserdil, kuhu tasuta kaasa elama on oodatud publikki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles