Galerii Kontserdimajas laulsid võistu noortekoorid

Copy

Eile toimus Pärnu kontserdimajas noorte segakooride kontsertfestival, mis tipnes meeleoluka kontserdiga 180 laulja osavõtul.

Veerand sajandit tagasi Saaremaa ühisgümnaasiumi segakoori Kreedo eestvõttel alguse saanud festival toimus tänavu kümnendat korda ja oli pühendatud helilooja Veljo Tormisele.

Konkurss-festival pidi algul toimuma märtsis, kuid vahetult enne sündmust kehtestati Eestis koroonaviirusest tingitud eriolukord ja nii lükkus kooride mõõduvõtmine sügisesse. Nüüdki olid mitu koori sunnitud eemale jääma, kuna proovide teha oli kas väga keeruline või lausa võimatu. Mõne koori koosseis olid aga õppeaasta alguseks nii palju muutunud, et ettevalmistusega tuli paratamatult otsast alustada.

Festivali kunstiline juht Janne Fridolin märkis, et sellises olukorras on ilmselgelt kõik osalenud koorid, lauljad ja dirigendid juba enne lavale astumist võitjad.

Kevadel end konkursile üles andnud 13 koori asemele astus eile lavale viis: Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi noortekoor, Tallinna reaalkooli segakoor, Saaremaa ühisgümnaasiumi noorte segakoor Kreedo, Pelgulinna gümnaasiumi segakoor ja Rapla gümnaasiumi noortekoor Riinimanda.

Kuna konkurss-festival oli pühendatud Veljo Tormisele, olid kohustuslikud lood valitud tema loomingust. Koore hindas rahvusvaheline žürii kooseisus Heli Jürgenson, Triin Ella ja Jānis Ozols Lätist.

Žürii esimees Jürgenson tõdes, et niikaua kui meil on kõrgetasemelisi koolikoore, võime olla laulupeo järelkasvu suhtes lootusrikkad. Ta innustas koore hoidma oma repertuaaris Tormise muusikat ja pidama hoolikalt kinni helilooja nooti kirjutatud juhistest.

Jürgenson jutustas kooridele, kuidas helilooja püüab küll oma soove noodikirjas täpselt väljendada, kuid see ei ole alati eduka esituse võti, sest iga laulja ja interpreet peab andma tükikese oma hinge, südant, kauneima hääle, siiruse ja armastuse muusika vastu, muidu ei sünni ilusat ega elusat ettekannet.

Koore hinnati kahes kategoorias. Üllatuslikult jättis žürii B-kategoorias tänavu esikoha välja andmata. Teise koha vääriliseks hinnati Riinimanda Pärt Uusbergi juhendamisel. Kolmanda koha said Pelgulinna segakoor (dirigent Maris Kaldaru) ja Sütevaka noortekoor (dirigent Aire Luhaoja).

A-kategooria esikoht läks Tallinna reaalkooli segakoorile (dirigent Eve Karp). Samuti pälvis kollektiiv eriauhinna parima kohustusliku loo eest. Teiseks tuli Kreedo, kes ühtlasi sai eriauhinna solistide grupi eest.

Noored koorilauljad osalesid konkursi kõrvalt rahvamuusika ja -tantsu töötubades, mida juhendasid Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia üliõpilased Mats Piho, Kelly Veinberg, Eliise Selisaar ja Greta Liisa Grünberg.

Festivali lõpetas ühiskontsert Pärnu kontserdimaja suures saalis, kus koorid esitasid žürii valitud laulud oma konkursikavast ja ühendkoorina konkursi kohustuslikud teosed: Tormise „Pulmaliste saabumine” tsüklist “Vadja pulmalaulud” ja „Pihlapuu” sarjast „13 Eesti lüürilist rahvalaulu”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles