Saksa kristlikud demokraadid valivad uue liidri jaanuari keskpaigas

Copy
Saksa Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) peasekretär Paul Ziemiak.
Saksa Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) peasekretär Paul Ziemiak. Foto: Emmanuele Contini / Scanpix

Saksamaa Kristlik-Demokraatlik Liit (CDU) valib oma uue liidri jaanuari keskel pärast seda, kui detsembris kavas olnud hääletus lükati edasi koroonaviiruse nakkusjuhtumite kasvu tõttu. 

CDU liidripositsioonile kandideerivad kolm parteiliiget, kes nõustusid uue kuupäevaga, ütles erakonna peasekretär Paul Ziemiak Twitteris laupäeva õhtul.

«See kokkulepe on tugev signaal meie erakonna üksmeelsusest,» sõnas ta pärast kõnelusi ametist lahkuva liidri Annegret Kramp-Karrenbaueriga.

Parteijuhiks kandideerivad Nordrhein-Westfaleni liidumaa peaminister Armin Laschet, advokaat Friedrich Merz ja välisasjade ekspert Norbert Rottgen. 

Kandidaadid tegid ettepaneku korraldada veebipõhine kongress, kui näost-näkku kohtumine osutub koroonaviiruse olukorra tõttu võimatuks. 

Uuel liidril on suur tõenäosus asuda ka Saksa kantsleri positsioonile, kui CDU ja selle Baieri sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) saavutavad valimistel edu. 

Kantsler Angela Merkeli mantlipärija Kramp-Karrenbauer asus erakonna juhiks 2018. aastal pärast seda, kui Merkel kuulutas, et viiendaks ametiajaks ta ei kandideeri. 

Merkeli soosik Kramp-Karrenbauer loobus veebruaris parteijuhi kohast ja järgmise aasta valimistel kantsleriks kandideerimisest.

Tema otsuse tingis skandaal Tüüringis, kus liidumaa juhiks valitud Thomas Kemmerich pani ameti maha pärast poliitilist tormi, mille lükkas käima tema ametissesaamisel määravaks saanud paremäärmuslikult erakonnalt AfD saadud toetus.

Võimaliku kandidaadina on nimetatud ka Baieri liidumaa peaministrit ja CSU liidrit Markus Söderit, kes on aga korduvalt kinnitanud, et tema koht on Baieris. Viimase arvamusküsitluse kohaselt oleks ta sakslaste eelistatuim kandidaat 52 protsendi suuruse toetusega, edestades populaarsuselt teist Friedrich Merzi 25 protsendiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles