Uues raamatus pälvivad tähelepanu teemeistrid ja teetöömasinad

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Raamatu «Eesti teerajajad» pani kokku maanteemuuseumi teadur Andres Seene.
Raamatu «Eesti teerajajad» pani kokku maanteemuuseumi teadur Andres Seene. Foto: Erik Prozes

Maanteemuuseumi uues raamatus «Eesti teerajajad» pälvivad tähelepanu teemeistrid ja unikaalsed teetöömasinad.

Eesti teed on viimase sajandi jooksul teinud läbi olulisi muutusi, millele on oma loova mõtte, töö ja otsingutega kaasa aidanud paljud Eesti teedel töötanud inimesed. Raamatus tõstetakse esile masinaid, seadmeid ja mehhanisme, mis on Eesti teedeajaloo kontekstis unikaalsed ja mille sündi on kohalikud meistrid enam panustanud.

Ilmunud on värske raamat Eesti teedemasinate ehitajatest viimase saja aasta jooksul. «Eesti teerajajad» on omalaadseks järjeks 2019. aastal ilmunud raamatule «Masinate valitsemine».

«Autotranspordi arengule on olnud iseloomulik, et sisepõlemismootoril põhineva liikumisviisi levikule ei jõudnud sobiv liiklustaristu teedeehituse näol sama kiirelt järele,» ütles maanteemuuseumi teadur Andres Seene. «Nii on autotranspordi areng ja selleks vajaliku taristu arendamisega seonduvate tööde mehhaniseerimine olnud omavahelises tihedas seoses, mida tänane liikleja enam vahetult ei pruugi tunnetada.»

Teedeajalugu, eriti selle kaasaegsemas tähenduses, on suuresti tehnikaajalugu. Raamatus leiavad käsitlemist Eesti teehöövli toomise traditsioonid viimase sajandi vältel, samuti kohalikud arendused teede talihoolde valdkonnas ning mitmed teised Eestis rakendamist leidnud masinad, seadmed ja mehhanismid.

Peale põhiteksti ja vanade reportaažikatkete ajakirjandusest leiab huviline raamatust üle 150 temaatilise foto ja joonise, millest enamik pärineb maanteemuuseumi kogust.

Raamatuid «Eesti teerajajad» ja «Masinate valitsemine» on võimalik soetada Põlvamaal Varbuse külas asuvast maanteemuuseumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles