Määramatus valimistel põhjustab börsidel ebakindlust

Erik Aru
, majandustoimetuse juhataja
Copy
USA lipp New Yorgi börsihoonel
USA lipp New Yorgi börsihoonel Foto: John Nacion/Scanpix

Kui teisipäeval tõusid USA aktsiaturud jõudsalt, siis eilseks oli valimistulemusi ümbritsev määramatus tekitanud ka börsiosalistes kõhklusi.

Valimiste päeval liikusid USA olulisemad börsiindeksid jõuliselt plussi. Eelmise nädala languse valguses oli selline taastumine arusaadav, ka esmaspäeval olid väärtpaberiturud tublisti kerkinud.

Samuti püsis kuni lõpuni eri küsitluste keskmiste andmete järgi demokraadist Joe Bideni märgatav edu vabariiklasest riigipea Donald Trumpi ees. Kuigi analüütikud rõhutasid, et ka Trumpi võit pole võimatu, näis seekord olukord palju selgem. Tegelikult polnudki ilmselt turuosaliste jaoks kuigi oluline see, kes täpselt presidendiks saab. Peaasi, et tulemus saabuks kiiresti.

Nii tõusis peamiselt ajaloolise väärtusega indeks Dow Jones Industrial Average 2,1 protsenti, USA suuremaid ettevõtteid koondav indeks S&P 500 kerkis 1,8 protsenti ja tehnoloogiaettevõtete indeksiks peetav Nasdaq Composite 1,9 protsenti. Peagi pärast börsi sulgumist sai aga juba klaariks, et lootust valimiste võitjat kiiresti teada saada jäi märksa vähemaks.

Määramatus peegeldus eile hommikupoole ehk USA jaoks öösel ka börsiindeksite futuuride liikumises, mis väljendavad investorite ootusi sellele, milline saab olema järgmine börsipäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles