Päästjad käisid maa-aluses garaažis õppusel

Lenel Karu
Copy
Eile harjutasid päästjad Tartus Riia 22 allmaagaraaži kustutamist. Stsenaariumi järgi olid parklas kokku põrganud ja süttinud kaks autot.
Eile harjutasid päästjad Tartus Riia 22 allmaagaraaži kustutamist. Stsenaariumi järgi olid parklas kokku põrganud ja süttinud kaks autot. Foto: Kristjan Teedema

Neljapäeva hommik algas Tartu ja Elva päästjatele tavapäratult, sest esimest korda harjutati allmaagaraaži tulekahju kustutamist. Halb nähtavus ja pikad sisenemisteed muutsid Tartus Riia 22 hoone eriti suure riskiga objektiks.

Stsenaariumi järgi juhtus korterelamute kompleksi juurde kuuluvas maa-aluses parklas kahe sõiduauto kokkupõrge ja selles oli kannatanuid. Lisaks süttis üks autodest ning tulekahju hakkas levima teistele pargitud sõidukitele.

Majaelanikud jälgisid

​Õppus oli oluline ka Riia 22 majarahvale. Päästjate kibekiiret toimetamist jälgis koos paari teise elanikuga korteriühistu juhatuse liige Sander Sööt.

«Meie hoonekompleks on keeruline ja päästjatel tekkis küsimusi, kust üldse siseneda või millised on siinsed tehnosüsteemid,» tõdes ta.

Söödi sõnul oli näha, et võõras olukord tekitas päästjatele segadust ja hämmingutki. Riia 22 maa-alune parkla on Tartus suurim omalaadne, ning päästjad pole seni pidanud sellises ehitises tuld kustutama.

Sööt lausus, et elamus paiknevate korterite omanikele pole seni päästeinstruktaaži tehtud, aga järgmisel üldkoosolekul võetakse see ette.

Keeruline on mitme sisenemistee puhul teha õige valik, kust alustada, selgitas vanemoperatiivkorrapidaja Kaido Õunapuu.

Ka ​Tartumaa vanemoperatiivkorrapidaja Kaido Õunapuu kinnitas, et päästjad said õppusest palju olulisi teadmisi. «Meil pole Tartus väga allmaarajatises õppusi korraldatud. Keeruline on mitme sisenemistee puhul teha õige valik, kust alustada,» lisas ta.

Maa-aluses parklas ohustab ühe auto süttimine kiiresti ka teisi. Õunapuu meenutas seejuures üht olukorda välismaalt, kus lennujaama parklas tekkinud põlengu käigus põles lühikese ajaga maha suisa sadu autosid.

Keeruline olukord

Suitsusukeldujaid juhendanud meeskonnavanem Janek Pikas rääkis, et päästjatel õnnestus õppusel kustutada kahe auto põleng ning evakueerida üks kannatanu. Ometi tekkis probleeme, millest tuleb õppida. «Sattusime parkla kõige kaugemasse nurka, suitsusukeldusteekond oli pikk ja meeste pärale jõudmine võttis liiga kaua aega. Probleeme esines ka sidega,» kirjeldas ta.

«Ise õppisin, et tulevikus pean ennast paremini kehtestama ja nõudma päästetööde juhilt vajaduse korral rünnaku suuna muutmist. Meie esimene valitud tee ei olnud kõige lühem,» arutles Pikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles