Balti Assamblee teeb kokkuvõtteid Eesti eesistumisest

BNS
Copy
Aadu Must.
Aadu Must. Foto: Tairo Lutter

Balti Assamblee (BA) Eesti delegatsioon osaleb reedel assamblee virtuaalsel 39. istungjärgul ja 26. Balti Nõukogul, kus antakse ülevaated Eesti eesistumise ajal tehtust ja võetakse vastu istungjärgu resolutsioon.

Istungjärgul lõpus annab Eesti BA juhtimise üle Leedule ning valitakse assamblee uus president.

Reedesel istungjärgul esineb kõnega Riigikogu esimees Henn Põlluaas, kelle sõnul on Läänemere regioon üks edukamaid ja edumeelsemaid piirkondi maailmas, kuid tänapäeva maailma struktuur on habras.

«Kriis ei lahene iseenesest ning me peame raskustele kindlalt ja valvsalt vastu seisma. Meie kõigi asi on anda ühine piisav panus aktuaalsete probleemidega toimetulemiseks, omades tugevaid liitlasi, arendades piirkondlikku koostööd ning toetades mitmepoolseid suhteid,» ütles Põlluaas.

Kolm Balti riiki jagavad Riigikogu esimehe sõnul ühtsustunnet, teades, et koos ollakse tugevamad ja paindlikumad ning vajadusel ulatatakse üksteisele toetav käsi.

«Balti regiooni julgeoleku tagamiseks tuleb tõhustada omavahelist kaitsealast koostööd ning kaasata sellesse suurema püsiva kohalolekuga ka oma NATO liitlasi. Sellele lisaks ei tohi ära unustada, et meie panus riiklikku, regionaalsesse ja liitlaste julgeolekusse algab meie igaühe endi teadlikkusest vastutuse kohta, mis meil on demokraatia arendamisel ja kaitsmisel,» rääkis Põlluaas.

BA Eesti delegatsiooni esimees Aadu Must märkis, et tänavust assambleed on märkimisväärselt mõjutanud COVID-19 pandeemia.

«Balti riikide ühtsus ja koostöö on meie jaoks ülimalt olulised ja hoolimata sellest, et isiklikult kohtumisega on seotud raskused ja piirangud, kestavad meie organsatsioonid ja koostöö kindlalt edasi. Oleme tänulikud kõikidele inimestele, kes samamoodi tunnevad ning tegutsevad selle nimel, et meie riigid üksteisele lähemale tuua,» rääkis Must.

BA Eesti delegatsiooni aseesimees Johannes Kert sõnas, et kriisiga koju kätte tulnud õppetunnid tuleb talletada, sest õpitut ja järelmeid saaks kasutada teisteski Balti ruumi tabada võivates kriisides.

«Näiteks ei ole julgeolekuolukord rahunenud, vaid pigem näeme meie piiride taga murelikuks tegevaid tendentse. Balti Assamblee aga käsitleb ka kaitsekoostööd. Kolme riigi koostöö heaks näiteks aga olgu kasvõi eile Eveli Bauerile antud Balti Assamblee medal väsimatu koostöötahte ja panuse eest Balti riikide ühise ravimihanke edulooks muutmisse,» ütles Kert.

BA 39. istungjärgul ja 26. Balti Nõukogu istungil kuulatakse Eesti eesistumise aruannet, käsitletakse COVID-19 sotsioloogilist ja majanduslikku mõju Balti riikidele, samuti kriisist väljumist ning esitletakse Arenguseire Keskuse ning tema Läti ja Leedu parterite aruannet Balti riikide koostööst COVID-19 kriisi ajal. Allkirjastatakse ka Balti Nõukogu ühisavaldus, võetakse vastu BA resolutsioon ja 39. istungjärgu lõppdokument. Eesti annab istungjärgu lõpus eesistumise teatepulga üle Leedule.

Kell 9.30 algaval Balti Assamblee virtuaalsel istungjärgul osalevad lisaks Aadu Mustale ja Johannes Kerdile ka delegatsiooni liikmed Helle-Moonika Helme, Signe Kivi, Helmen Kütt, Üllar Saaremäe, Erki Savisaar, Sven Sester ja Urve Tiidus. COVID-19 teemalises arutelus võtavad sõna sotsiaalminister Tanel Kiik ning haridus- ja teadusminister Mailis Reps.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles