Lätis kehtestatakse neljaks nädalaks eriolukord (1)

TVNET/LETA/Postimees
Copy
Neljapäeval avaldati Riias eriolukorra kehtestamise vastu meelt.
Neljapäeval avaldati Riias eriolukorra kehtestamise vastu meelt. Foto: EPA/Scanpix

Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kehtestab Läti valitsus riigis alates esmaspäevast, 9. novembrist kuni 6. detsembrini eriolukorra.

Vastavale otsusele jõuti täna toimunud Läti valitsuse ja kriisijuhtimise nõukogu istungil.

Eriolukorra käigus tühistatakse ja keelustatakse kõik avalikud üritused. Otsus ei puuduta vabas õhus toimuvaid üritusi. Erakoosviibimistel võib korraga olla kuni kümme inimest ja mitte rohkem kui kahest majapidamisest. Erandiks on vaid matused. Samuti piiratakse kaubanduskeskuste tööd. Kaubanduskeskused on kohustatud tagama 10 ruutmeetrit vaba ala igale külastajale ning maski kandmise kohustust.

Tänane otsus tähendab, et Lätis keelatakse neljaks nädalaks meelelahutusteenuste pakkumine baarides, ööklubides, diskoteekides, veeparkides, saunades, spaades, liuväljadel, mängusaalides, lõbustusparkides, batuudiparkides, laste mängutubades ja laste hoiutubades. Keeld ei puuduta vaid puhkust looduslikel matkaradadel.

Avalikes toitlustusasutustes saab toitu väljastada vaid kaasa viimiseks.

Lisaks otsustas valitsus ajutiselt keelustada ilusalongide ja tätoveerimissalongide töö, samas juuksuriteenused jäävad kättesaadavaks.

Puhkepäeviti ja pühade aegu töötavad kaubanduskeskustes vaid toidukauplused, apteegid, veterinaarapteegid ja lemmikloomapoed, raamatukauplused, ajakirjanduse müügipunktid, optikakauplused, hügieeni- ja majapidamistarvete kauplused ning telekommunikatsiooniteenuste osutamise punktid.

Eriolukorra ajal on vanemate klasside õpilased ja üliõpilased distantsõppel, 1.-6, klassi õpilased jätkavad õppimist koolides. Jätkuvalt on avatud ka lasteaiad.

Läti valitsus saab kuulutada välja eriolukorra, kuid mitte kauemaks kui kolmeks kuuks. Eriolukord võidakse lõpetada ennetähtaegselt, kui oht on möödas või kõrvaldatud.

Läti peaminister Krišjānis Kariņš ütles neljapäeval, et valitsus võib reedel langetada eriolukorra kehtestamise otsuse.

Peaminister märkis, et praegu on riigis 40 000 inimest, kes ei saa tööd teha, kuna viibivad karantiinis.

«Selle tõttu peame minema märksa karmimate piiranguteni ning seega saab selleks olla eriolukorra väljakuulutamine,» ütles Kariņš.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles