Estonia uurimise võimekus on Eestis olemas

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Mitmeotstarbelise jäämurdja Botnica üldvaade. 
Mitmeotstarbelise jäämurdja Botnica üldvaade. Foto: TS Shipping

Peaminister Jüri Ratase äkkvisiidist Stockholmi on möödunud üle kuue nädala, kuid kired norra teleajakirjanike veealuse amatöörvideo ümber ei vaibu. Eesti valitsus otsustas jätkata parvlaeva Estonia täiendava uurimise ettevalmistamist, kuid mida ja kuidas uurida, pole seni täpsustatud. Vandenõuteooriad saavad hoogu juurde.

Kuni valitsus pole püstitanud konkreetset ülesannet, mida ja kuidas Estonia juures uurida, on allveetööde eksperdid hinnangutes väga ettevaatlikud. Ühel meelel ollakse, et uurimine peab olema professionaalne ja rahvusvaheline ning hobi­kasutuseks mõeldud allveekaamerast selleks kindlasti ei piisa. Mitmeotstarbelise jäämurdja Botnica reeder, TS Shipping juhatuse liige Ülo Eero kinnitas, et Botnica sobib Estonia veealuseks uurimiseks kõigiti. Laev on varustatud kaasaegseima tipptehnikaga, mis võimaldab teha keerukaid ja täpseid veealuseid toiminguid ka sadade meetrite sügavusel ning keerulistes ilmaoludes.

«Oleme selliseid töid ­teinud Saksamaal, Kara meres ja Kanadas, kogemus on olemas nii süvamere tuukrite kui ROVidega (remotely operated underwater vehicle – kaugjuhitav allveesõiduk). Botnica dünaamilise ­positsioneerimise klass on kõrgeim võimalik ehk DP3, laev suudab GPSi ja veealuste majakate abil ka avamere tugevas tuules, lainetuses ja hoovustes püsida paigal mõnekümnesentimeetrise täpsusega,» selgitas Eero. Botnica keres on tekilt põhjani ulatuv šaht mõõtmetega 6,5 korda 6,5 meetrit ehk niinimetatud MoonPool. Kui selle põhjaluuk avatakse, tekib tuule ja lainetuse eest kaitstud bassein, mille kaudu saab allveetehnika ning sukeldujad ka rasketes ilmaoludes turvaliselt vette lasta.

Hea tehnika vajab pädevaid uurijaid

«Botnica suudab vette lasta ka minipuurtorne, töösügavuse suhtes meil piiranguid pole. Suurimad robotid on olnud kuni 8,5 tonni kaaluvad käppade ja kaameratega ROVid, mis suudavad veel all ehitada ja paigaldada ükskõik mida,» rääkis Eero.

ESC Global Security juhi Jaanus Rahumäe sõnul on Eestis Estonia uurimiseks vajalik kompetents olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles