The Washington Post Mart Helmest: näib, et Trumpi kaotus oli valus (20)

Postimees
Copy
Siseminister Mart Helme.
Siseminister Mart Helme. Foto: Tairo Lutter

Juhid üle maailma soovisid Joe Bidenile valimisvõidu puhul õnne olenemata asjaolust, et president Trump kaotusega leppinud ei ole, vahendab Ühendriikide väljaanne The Washington Post. Artiklis on välja toodud ka siseminister Mart Helme kahtlused valimistulemuste võltsimises.

Loos on välja toodud juhtide õnnitlussõnad USA 46. presidendile üle maailma. Näiteks Pariisi linnapea Anne Hidalgo kirjutas Bidenile poolehoidu näidates oma Twitteri seinale «Tere tulemast tagasi, Ameerika!».

Mõni riigipea aga Bidenit ametliku kinnituse puudumise tõttu õnnitlema ei tõtanud. Saudi Araabia, kel tekkisid olulised sidemed just Trumpi administratsiooniga, Bidenit veel uue presidendina tunnistanud ei ole. Ka Mehhiko president Andres Manuel Lopez Obrador ütles laupäeval, et ei soovi sündmustest ette rutata ning ei õnnitle USA presidendivalimiste võitjat enne, kui õiguslikud küsimused on lõplikud. 

«Näib, et Euroopa immigratsioonivastastele parempopulistidele oli Trumpi kaotus valus,» kirjutas The Washington Post. «Eesti siseminister Mart Helme väitis pühapäeval, et valimistulemused on võltsitud ning tulemas on kodusõda.»

Veel kirjutati sellest, kuidas Helme arvates võidab peagi Trump. «Trump võidab lõpuks, see tuleb tohutu võitluse, võib-olla isegi verevalamise hinnaga, aga lõpuks seatakse õiglus jalule.» Samuti mainiti artiklis peaminister Jüri Ratase vastulauset Helmele, pidades tema juttu absurdseks. 

Pühapäevases Tre raadio saates «Räägime asjast» keskendusid rahandusminister Martin Helme, siseminister Mart Helme ning europarlamendi saadik Jaak Madison eelkõige USA valimistele, kus toodi välja, et seal toimuv viitab ulatuslikule valimispettusele. Nii Joe Bidenit kui tema poega Hunterit nimetati korrumpeerunuteks.

Sellele osutavad väidetavalt ebakõlad valimisvaatlusega ning postihäälte hulk, millest suur enamus läksid valimised võitnud Joe Bidenile ning tõi kaasa Donald Trumpi esialgse suure edu järsu sulamise. Just postihäälte läbinähtamatuses nägi Mart Helme analoogi Eesti e-valimistega.

«Ega Eesti e-valimiste sisse ka keegi ei näe peale paari inimese valimisteenistuses. Väga väike arv inimesi. Ja muidugi need [hääled] hävitatakse pärastpoole. Vaatame, mis on meil juhtunud järjest valimistel - mitmetel valimistel äkitselt kogu süsteem külmus. Läks tunde enne kui hakkasid tulema tulemused. Aga külmus, kui 2/3 või rohkem hääli oli tulnud,» lausus Helme. «Oli enamvähem mingisugune pilt selge ja siis oli vaja ära teha võltsing, mis jääks usutavuse piiridesse, aga annaks teatud eelise teatud jõududele,» lisas Mart Helme.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles