Ilves: valitsus meenutab võbelevat sülti (17)

Alexandra Saarniit
Copy
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Madis Veltman

President Toomas Hendrik Ilves leiab, et Eesti valitsus näib olevat edukas vaid riigi maine hävitamisel. 

«Eesti sai lõpuks välja paista,» viitas Ilves The Washington Posti artiklile, milles mainiti ka siseminister Mart Helmet. «Valitsus näib edukas olevat vaid ühel alal: Eesti riigi maine hävitamisel. Siin on ta erakordselt edukas ja toimekas,» kirjutas Ilves sotsiaalmeedias.

President Ilvese sõnul ei ole valitsusliikmete reaktsioon Helmete väljaütlemistele aktsepteeritav. Näiteks viitas ta justiitsminister Raivo Aegi tsitaadile: «Ma ei tea, mis on sobilik ja mis ei ole. Eks me ole viimasel ajal kuulnud erinevaid hinnanguid erinevatele protsessidele.» Ilvese sõnul oleks sel juhul - kui Aeg ei tea, mis on sobilik - ministril aeg uus töökoht leida. 

«Ameerika Ühendriigid on tugeva demokraatia ja õigusssüsteemiga riik ning meie kõige olulisem liitlane. Kõik alusetud rünnakud presidendivalimiste võitja Joe Bideni vastu õõnestavad otseselt meie riiklikke huve ja julgeolekut. Selline tegevus peab koheselt lõppema!» kirjutas sotsiaalminister Tanel Kiik sotsiaalmeedias. Ilvese sõnul on selline avaldus tore, kuid mitteusutav senikaua, kuni valitsuses on Helmed. 

«Kui valitsusliikmed juhuslikult ei ole rassistlikud, homofoobsed, Eesti mainet ning USA suhted rikkuvad kaagid, meenutavad nad võbelevat sülti, kel võimatu mingit seisukohta võtta kõige räigema, rämedama käitumise suhtes,» põrutas ta. 

Peaminister Jüri Ratase noomituse peale, et Helmed peavad lõpetama Eesti ja Ameerika Ühendriikide suhete õõnestamise, vastas Ilves, et seda on liiga vähe ning vabandusteks on liiga hilja. «Tuleb lõpetada selliste Eestile kahjulike valitsusliikmete ja tegelikult ka partei hoidmine valitsuses.» Tema sõnul on europarlamendi saadiku Urmas Paeti sõna «rämetsema» sise- ja rahandusministri kirjeldamiseks täpne. 

«Seekord jääb tordist vähe. Tuleb suurendada riigivõlgu ja saata igale kodanikule.»

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles