Lähikontaktsete tuvastamine läheb aina keerulisemaks (1)

BNS
Copy
Testimine.
Testimine. Foto: BBC News

Koroonaviirusega nakatunute arv ületas sel nädalal mitmel päeval 200 inimese piiri ja sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul on Eesti teel tervishoiualase kriisi suunas, teatas ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

Lähikontaktsete tuvastamine muutub aina keerulisemaks ning kui nakatunute lähikontaktseid enam tuvastada ei õnnestu, pole pääsu lauspiirangutest.

Veel oktoobri keskel paistis Eesti Euroopas silma erakordselt madalate nakatumisnäitajate poolest. Nüüd aga ei suudeta Tallinnas ja Harjumaal iga teise haige puhul nakatumisallikat enam kindlaks teha ehk haigus hakanud varjatult levima.

«Kas seda nüüd ette arvata oli, aga koroona on selline, kes kipub mitte alati sellise ühtlase levikuga kasvama, vaid ta lähebki hüppeliste kolletena,» rääkis koroonaviiruse mudeldaja Maro Kadastik.

Nii kiire haigestumise kasv on Kadastiku sõnul oodatav, sest nakatumiskordaja R, mis näitab mitmele inimesele üks haige viirust edasi annab, on viimased paar nädalal olnud 1,2 ja 1,4 vahel.

Laupäevaks oli see näit kerkinud 1,5-ni, mis tähendab et kaks haiget andis nakkuse edasi kolmele. Isegi kui nakatumiskordaja ei tõuseks, oleks see tõsine oht Eesti tervishoiusüsteemile, sest sel juhul täituksid haiglad aasta lõpuks koroonapatsientidega. Kuigi Covid-19 puhul on palju räägitud, kas piisavalt jagub juhitava hingamise aparaate, siis on tõsises kriisis Kadastiku sõnul kogu meditsiinisüsteem.

«Kui meil ikkagi saavad Covidi kohad täis, siis tuleb ikkagi võtta teistest kohtades neid juurde, sest me ei saa panna Covidi ja tavapatsiente kokku.  Kui see süsteem läheb täiesti käest ära, nagu ta on osades kohtades maailmas läinud, kus ongi haiglad ainult Covidi patsiente täis, siis tekib see probleem, et me ei saa ravida enam teisi asju, mis oleksid väga ravitavad,» rääkis ta.

Ka vajavad koroonaosakonnad märksa enam personali ja seetõttu pole võimalik sinna voodikohti lõputult juurde luua. Kadastiku sõnul tasuks pingutada, et saada olukord kontrolli alla, enne kui kriitiline piir on käes. Praeguste arvude puhul võib tema hinnangul pigem rääkida hiidlaine algusfaasist, kui haiguse levimisest lainetena.

«See püsib väikeste lainetustena senikaua kuni terviseamet saab enamuse kontakte kätte,» ütles ta.

Teadlase sõnul tasub meeles pidada, et tänaste tegude või piirangute tulemus mõjutab koroonastatistikat alles kahe kuni nelja nädala pärast. Valitsust nõustav teadusnõukoda on oma piirangute soovitused juba esitanud, 2+2 reegli taastamise asemel soovitasid nad lihtsalt  kahemeetrise vahe hoidmise nõuet.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles