Herkel: erakondlikud toiduahelad viivad kontrollitud demokraatiani

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: Toomas Huik

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimeheks kandideeriv Andres Herkel rõhutas täna Rakveres toimunud MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik korraldatud konverentsil Millist Eestit me tahame, et erakondlikud toiduahelad viivad kontrollitud demokraatiani.

Herkeli sõnul on praeguse poliitilise moraali kriisi taustal üks peamine küsimus see, kuhu ja kuidas areneb Eesti poliitiline süsteem, teatas MTÜ pressiesindaja.

«Kas peale jäävad ühiskonna rohujuurestruktuurid, arengule ja väärtuste kaitsele orienteeritud kodanikuühiskonna vaim või hoopiski grupihuvidele suunatud kontrollimehhanismid, suletus ja etableerumine,» küsis Herkel.

Ta rõhutas, et erakonnad on klassikalised mittetulundusühingud, kus peaks valitsema vabakonna vaim ja loov mõttevahetus. Asi läheb Herkeli sõnul käest ära siis, kui riigi poolt niigi suurt toetust saavad erakonnad mehitavad lisaks sellele jõuliselt riigiameteid ja moodustavad ulatuslikke, rahalisel või muul sõltuvusel põhinevaid toiduahelaid, mille grupihuvi osutub tugevamaks kui vaba kodanikuühiskonna vaim, mis peab olema erakonna tegelik alussammas.

«Me oleme seni rääkinud nn. kontrollitud demokraatiast kui millestki, mis on omane meist Ida pool asuvatele demokraatiapuudega riikidele. Kuid samas peame aru andma, et kontrollitud demokraatia ohud õilmitsevad ka siinsamas, Eestis. Ja see ei ole mingi kauge jutt, mis inimeste elukvaliteeti ei puuduta. Kontrollitud demokraatia toob endaga üldjuhul kaasa  ka majanduse ja heaolu kiire allakäigu,» kinnitas Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles