Eesti algatusel arutab ÜRO Julgeolekunõukogu Valgevene küsimust (1)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Meeleavaldajad Minskis.
Meeleavaldajad Minskis. Foto: Reuters / Scanpix

11. novembril kavatseb Eesti koos Belgia, Saksamaa, Prantsusmaa ja Ühendkuningriigiga tõstatada Valgevene küsimuse ÜRO Julgeolekunõukogus.

«Eesti on lubanud hoida olukorda Valgevenes rahvusvahelise tähelepanu all ning tõstatada seal toimuv jooksvalt ÜRO Julgeolekunõukogus, kui olukord seda nõuab,» rõhutas välisminister Urmas Reinsalu.

Reinsalu sõnul pole Valgevene ametivõimude vägivald kahjuks lõppenud ning rahvaga räägitakse endiselt repressioonide keeles. Ametivõimud on piinamise, väärkohtlemise ja sunniviisiliste kadumiste taga, ajakirjandusvabadus on jätkuvalt rünnaku all ning naisaktiviste ähvardatakse nende laste hooldusõiguse äravõtmisega.

«Rahvusvaheline kogukond ei ole Valgevenes toimuvat unustanud ja peab Valgevene võime jätkuvalt kutsuma üles astuma rahvaga dialoogi, mille eesmärgiks on korraldada vabad ja ausad valimised,» selgitas Reinsalu.

Julgeolekunõukogu üks ülesandeid on aidata ennetada konflikte ja vältida nende eskaleerumist. Eesti üks peamisi eesmärke Julgeolekunõukogu valitud liikmena on tagada rahvusvahelisest õigusest kinnipidamine ja hoida rängad inimõiguste rikkumised maailma avalikkuse tähelepanu all.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles