Euroopa Liit loob kriisidega toimetulekuks uue ühenduse

BNS
Copy
Euroopa Liit. Foto on illustratiivne.
Euroopa Liit. Foto on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Euroopa Komisjon astub kolmapäeval esimesed sammud Euroopa tervishoiuliidu loomiseks, millest komisjoni president Ursula von der Leyen rääkis oma kõnes olukorrast Euroopa Liidus.

Komisjon teeb mitu ettepanekut, millega soovitakse tugevdada EL-i terviseohutuse raamistikku ning parandada Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) ja Euroopa Ravimiameti (EMA) kriisivalmidust ning suurendada nende rolli kriisiohjes.

Selleks, et anda komisjonile ja EL-i ametitele suuremad koordineerimisvolitused, teeb komisjon ettepaneku võtta vastu uus määrus tõsiste piiriüleste terviseohtude kohta.

Uue raamistikuga tehakse järgmist

  • Tugevdatakse valmisolekut ning töötatakse välja EL-i tervishoiukriisiks valmisoleku ja pandeemiaks valmisoleku kava ning soovitused riiklikeks kavadeks ning aruandlus- ja auditeerimisraamistikeks.
  • Tõhustatakse järelevalvet ning luuakse EL-i tasandil seiresüsteem, kasutades tehisintellekti ja muid kõrgtehnoloogilisi vahendeid. Parandatakse andmete esitamist ehk liikmesriikidelt eeldatakse paremat aruandlust tervishoiusüsteemide näitajate kohta.
  • EL-is hädaolukorra väljakuulutamise korral laiendatakse koordineerimist ning toetatakse kriisis vajalike toodete väljatöötamist, varumist ja hankimist.
  • Tugevdatakse Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse volitusi, et keskus saaks toetada komisjoni ja liikmesriike erinevates valdkondades.
  • Suurendatakse Euroopa Ravimiameti volitusi, et hõlbustada liidus koordineeritud reageerimist tervisekriisidele ning võimaldada ravimiametil kontrollida ravimite ja meditsiiniseadmete piisavust ja vajadusel leevendada nappust, anda teaduslikke nõuandeid ravimite kohta ja koordineerida kliinilisi uuringuid jm.

Ettepanek tervishoiuliidu loomiseks esitatakse 2021. aasta lõpuks. Uus asutus võimaldaks reageerida paremini piiriülestele terviseohtudele EL-is.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles