Briti valitsus kiitis heaks tunneli ehitamise Stonehenge'i lähedale

Copy
Megaliitehitis Stonehenge, mis asub Suurbritannias Wiltshire'is Salisbury tasandikul.
Megaliitehitis Stonehenge, mis asub Suurbritannias Wiltshire'is Salisbury tasandikul. Foto: ENGLISH HERITAGE/via REUTERS/Scanpix

Briti valitsus eiras neljapäeval planeerimisametnike soovitusi ja kiitis heaks vastuolulise plaani ehitada Lõuna-Inglismaale muistse Stonehenge'i lähedale autotunnel.

Projekt, mis peaks tegema hõlpsamaks liikluse sageli ummistunud teelõigul, on kavas olnud juba aastakümneid, kuid sellele on raevukalt vastu kohalikud elanikud ja arheoloogid.

A303 kiirtee Stonehenge'i lähedal asuval üherealisel lõigul on sageli suured ummikud. Osana plaanist liiklusolusid parandada, tahetakse ehitada kahemiiline tunnel, mis teeks piirkonna vaiksemaks ja lühendaks reisiaegu.

Transpordiminister Grant Shappsi heakskiit läheb aga vastu planeerimisinspektsiooni soovitusele, kus hoiatati, et projekt teeks jäädavat ja pöördumatut kahju, mille sarnast pole paiga ajaloos varem nähtud.

Ministeeriumi teatel leiti, et vajadus projekti järele ja selle muud positiivsed küljed kaaluvad üles mistahes tehtava kahju.

Piirkonnale prognooside järgi 1,7 miljardit naela maksma mineva plaani toetajate sõnul vähendab see järsult liiklusummikuid.

«See murranguline skeem taastab Stonehenge'i maastiku kunagise ilme ja parandab reisiaegu kõigi jaoks, kes edelas reisivad,» teatas Inglismaa kiirteedeameti juht Jim O'Sullivan.

Ametkonna teatel peaks töö projekti kallal algama järgmise aasta kevadel ja projekti peamine viieaastane ehitusetapp 2023. aastal.

Vastased, kellel on otsuse vaidlustamiseks kuus nädalat, on väljendanud muret keskkonnakahju, maastikupõlengute ja võimalike arheoloogiliste leidude kahjustamise pärast.

Tunneli vastu lobitööd tegev Stonehenge Alliance väljendas sügavat kahetsust ja lisas, et plaan läheb vastuollu ÜK rahvusvahelistest lepingutest tulenevale kohustusele UNESCO maailmapärandi paika mitte kahjustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles