Talv hävitab lõplikult Beiruti plahvatuses purustatud ajaloolised majad

Hashem Osseiran
, AFP ajakirjanik
Copy
Palveks tõstetud kätega naine tormis ja vihmas kokku varisenud maja ees Ashrafieh’ linnaosas Beirutis. Vana kolmekorruseline maja seisis pärast linna raputanud plahvatusi täiesti tühjana, enne tegutses selle esimesel korrusel jäätisepood. 
Palveks tõstetud kätega naine tormis ja vihmas kokku varisenud maja ees Ashrafieh’ linnaosas Beirutis. Vana kolmekorruseline maja seisis pärast linna raputanud plahvatusi täiesti tühjana, enne tegutses selle esimesel korrusel jäätisepood. Foto: WAEL HAMZEH/EPA/Scanpix

Norma Mnassakh astus parasjagu välja oma Liibanoni pealinnas asuvast korterist, kui järsku kerkis Osmanite ajastul ehitatud naabermajast tolmupilv. Tühjana seisnud elamu koos selle esimesel korrusel olnud populaarse jäätisepoega sai rängalt kahjustada 4. augustil Beiruti sadamas toimunud hiigelplahvatuses ning tugevad vihmad on praeguseks teinud peaaegu maatasa selle, mis hoonest veel alles oli.

«Ma sündisin ja kasvasin siin. See naabruskond on kodu. Ma tean siit igat tükki,» rääkis 50. eluaastates naine AFP-le kõigest mõni tund pärast seda, kui naabermaja kokku varises.

«Aga olen kaotanud kõik need vaated, millega üles kasvasin,» lisas ta, seistes keset kõnniteed mööda laiali pillutatud rusutükke.

Abi jäi hiljaks

See Beiruti Ashrafieh’ linnaosas asunud hoone on üks neist plahvatuses kahjustada saanud majadest, mis varisesid lõplikult kokku novembri alguses, kui saabusid esimesed tugevad vihmad koos tuultega.

Vähemalt 90 muinsusväärtusega maja võib sel talvel Beirutis tolmuks variseda, ütles AFP-le Liibanoni kultuuriministri kohusetäitja Abbas Mortada.

Sadamas toimunud plahvatuses, mille võimude kinnitusel põhjustas suure ammooniumnitraadilao süttimine, sai surma rohkem kui 200 inimest ning kahjustada sai või hävis umbes 70 000 kodu. Nüüd süvendab ilm purustusi veelgi.

52-aastane Carla, kes kasvas üles Ashrafieh’s kokku varisenud hoone lähedal, lausus, et kaalul on Liibanoni ajalugu. «See on meie pärand,» sõnas ta. «On nii kahju, et see kaob sellisel viisil.»

Hiljuti sisse varisenud maja oli tühjana seisnud juba enam kui 40 aastat, kuid selle esimesel korrusel tegutses endiselt Hanna Mitri jäätisepood – üks Beiruti kuulsamaid traditsioonilisi maiusevalmistajaid, mida armastasid nii turistid kui ka kohalikud.

Plahvatus purustas poe lae ning see oli sunnitud uksed kinni panema. Nüüd on jäätisevalmistajad kolinud uude kohta.

Tugev vihm 5. novembri ööl laiendas auke katuses, mis viis hoone osalise hävimiseni, selgitas Yasmine Makaroun, ühenduse Liit Loodusväärtuste ja Vanade Hoonete Kaitseks Liibanonis (APSAD) arhitekt.

Tema sõnul oleks saanud kõige hullemat vältida, kui maaomanik poleks viivitanud hoonele liigipääsu andmisega ajal, kui ilm oli veel soodus. «Me oleks saanud alustada esimeste hädaabitöödega… ja oleksime ilmselt suutnud osaliselt selle [hoone] päästa,» ütles Makaroun.

Aastakümnete kõige rängema majanduskriisi küüsis siplev ja seetõttu rahalises kitsikuses Liibanoni valitsus toetub ajalooliste hoonete kokkuvarisemise ärahoidmises välisabile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles