Kommentaar 50. aastapäeval valitseb Assadi dünastia rusude üle (1)

Jaagup Lepland
, Eesti Diplomaatide Kooli tudeng
Copy
2018. aasta varasuvel võttis Assadi valitsus tagasi täieliku kontrolli Damaskuse ja linna ümbritsevate piirkondade üle, mille nad olid kaotanud 2011. aastal alanud kodusõja käigus. Nii pealinn kui kogu riik on varemeid täis.
2018. aasta varasuvel võttis Assadi valitsus tagasi täieliku kontrolli Damaskuse ja linna ümbritsevate piirkondade üle, mille nad olid kaotanud 2011. aastal alanud kodusõja käigus. Nii pealinn kui kogu riik on varemeid täis. Foto: YOUSSEF BADAWI/EPA/Scanpix

Süüria Araabia Vabariik tähistas eelmisel reedel 50 aastat al-Assadi perekonna võimu, mis algas, kui Hafez al-Assad ja Süüria õhuväeohvitserid korraldasid 13. novembril 1970 riigipöörde.

Hafez Assad kasutas karmi kätt ja salapolitseid, et püsida võimul ja vältida uut riigipööret, mis omakorda teda ennast kukutaks. Ta pani kõrgematesse ametitesse teisi alaviite, Süürias vähemuses oleva sekti liikmeid, et tagada lojaalne kaadrikoosseis. Nii elas Assadi võim üle 1973. aasta sõja Iisraeliga, surus veriselt maha Moslemi Vennaskonna mässu 1982. aastal ning sõlmis liitlassuhteid, mis tänapäevani hoiavad režiimi elus. Alaviite hoidis nii siis kui täna lojaalsena nende positsioon ühiskondliku eliidina ning teadmine, et kui Assadi perekond võimult kukutatakse, oleks sunnide kättemaks neile valus. 

Hafez al-Assadi seinamaaling 2004. aastal Hasakah' linnas Põhja-Süürias, mis nüüdseks on kurdide autonoomses piirkonnas.
Hafez al-Assadi seinamaaling 2004. aastal Hasakah' linnas Põhja-Süürias, mis nüüdseks on kurdide autonoomses piirkonnas. Foto: LOUAI BESHARA/AFP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles