ÜRO: Etioopia seisab silmitsi täiemõõtmelise humanitaarkriisiga

Copy
Addis Abeba on saatnud Tigray provintsi kohalike mässulistega võitlema lähikonnas asuva Amhara regiooni üksused. 
Addis Abeba on saatnud Tigray provintsi kohalike mässulistega võitlema lähikonnas asuva Amhara regiooni üksused. Foto: TIKSA NEGERI/REUTERS/Scanpix

Etioopia põhjaosast Tigray piirkonnast põgenevad konflikti eest tuhanded inimesed ja Sudaani piiri äärsed alad seisavad silmitsi tõsise humanitaarkriisiga, hoiatas täna ÜRO.

«Lahti on rullumas täiemõõtmeline humanitaarkriis,» ütles ÜRO pagulasameti pressiesindaja Babar Baloch.

Iga päev põgeneb Etioopiast üle piiri Sudaani umbes 4000 inimest, lisas ta.

Sestpeale, kui konflikt Tigrays kahe nädala eest puhkes, on Sudaani põgenenud üle 27 000 inimese.

«Lahingute eest põgenevad inimesed jõuavad kohale kurnatuna pikast teekonnast ohutusse, ja neil on kaasas vähe asju,» ütles Baloch.

Põgenike hulk kasvab väga kiiresti, ütles ta ja rõhutas, et Sudaanil tuleb toime tulle sellise põgeniketulvaga, mida ei ole riigi selles osas nähtud viimased kakskümmend aastat.

Mullu Nobeli rahupreemia pälvinud Etioopia peaminister Abiy Ahmed teatas 4. novembril sõjalise operatsiooni alustamisest Tigray võimupartei Tigray Rahvavabastusrinde (TPLF) vastu, kes tema sõnul olla rünnanud föderaalvägede sõjaväebaase.

Enne Abiy võimuletulekut 2018. aastal oli TPLF olnud kolmkümmend aastat Etioopia poliitika juhtiv jõud.

Abiy on lükanud seni tagasi kõik maailma liidrite palved sõjategevus lõpetada ja võtta vastu ettepanekud kriisi rahumeelseks lahendamiseks.

Lahingutes on surma saanud sajad inimesed, kuid kuna side Tigrayga on pea täielikult katkenud, on raske tegelikust pildist ülevaadet saada.

Ei ole ka teada, kui palju on Etioopias sisepõgenikke.

ÜRO humanitaarasjade koordinatsioonibüroo (OCHA) pressiesindaja Jens Laerke sõnul käib üle piiri jõudnud põgenike hulka arvestades riigi sees massiline ümberasumine.

Balochi sõnul teeb muret ka ligi 100 000 Eritrea põgeniku olukord Tigrays.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles