Kirurgilised maskid ei jõua õigeaegselt riigiasutusteni (4)

BNS
Copy
Tartu ülikooli füüsika instituudi keskkonnafüüsika laboris järele proovitud ja seejärel kilesse pakitud maskid.
Tartu ülikooli füüsika instituudi keskkonnafüüsika laboris järele proovitud ja seejärel kilesse pakitud maskid. Foto: Heikki Junninen

Kümned riigiasutused on hädas kirurgiliste maskidega, mil tarnija on mitmetele nende hilinemisest teatanud, edastas ERR uudisteportaal

Ligi kaht miljonit hilinenud maski ootab ka rahandusministeerium, kes peab riigi keskset maskivaru.

Maarjamaa hariduskolleegium ootab 42 000 kirurgilist maski, mis pidid alul kohale jõudma novembri alguseks, seejärel palus maskitarnija ajapikendust ja lubas kauba novembri keskpaigaks koolile üle anda. Seda ootab kool siiani. Kuu aja maskivaru on küll olemas, ent kindlust, millal siis uued maskid kätte saab, pole.

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) ootab samalt tarnijalt aga suisa 1,2 miljonit maski. Leping on üle kahe nädala üle tähtaja, viimane lubadus on, et PPA saab oma maskid kätte 20. novembriks. Politsei päevane maskikulu on 10 000 maski, praegusest varust jagub kaheks kuuks.

«Väidetavalt on maskid veel Hiina tollis kinni,» ütleb PPA-s maskihanget korraldanud Herdis Jensen. «OÜ Hurt pakkus väiksemate osade kaupa tarnet.»

Politsei on selle kogemuse pealt aru saanud, et ainult ühele tarnijale ei saa edaspidi lootma jääda, vaid mune tuleb jagada mitme korvi vahel.

Ent PPA ja Maarjamaa hariduskolleegium pole ainsad maskiootajad. Riigi tugiteenuste keskus (RTK) korraldas neli riiklikkku minihanget ühekordsete kirurgiliste maskide soetamiseks. Neist ühe taha koondus 84 riigiasutust, ministeeriumitest koolide ning politsei- ja piirivalveametini välja, kel kõigil soov erinev kogus maske saada, kokku ligi kaks miljonit maski.

Nii on haridusministeeriumil saamata 40 000, Tallinna polütehnikumil 10 000, põllumajandusametil 8500, Jõelähtme vallavalitsusel 2000, Tallinna teeninduskoolil 1500, Haapsalu kutsehariduskeskusel tuhat ja nii edasi. 

Kõik neli minihanget võitis OÜ Hurt. Kokku pidi ettevõte riigile ja selle allasutustele tarnima ligi üheksa miljonit maski, neist üle 6,5 miljoni pidid nad üle andma 1. novembriks. Tegelikkuses aga on paljud riigiasutused endiselt ootel ning tarnija kasutab kauba üleandmiseks venitamistaktikat ja läbirääkimisi.

Maskihanked võitnud OÜ Hurt juhataja Lasse Hurt kinnitas ERR-ile, et kõik, kes hädas on olnud, on oma maskid kätte saanud. Samas ta tarneraskusi möönab.

«Need asutused, kellel väga kriitiline seis oli, on tarned saanud. Tarnime jooksvalt igapäevaselt. Järgime tarneplaani ja oleme hankijatega igapäevases suhtluses,» ütleb Hurt. «Lepingute täitmine on seisnud tarneprobleemide tõttu, seisakutega transpordiahelates, mis on tingitud käesolevast pandeemiast.»

Hurt ütleb, et maskid, mis pole veel asutusteni toimetatud, on kas teel hankija juurde, nende laos või teel nende lattu ning lubab, et tarned toimetatakse kätte esimesel võimalusel.

1. novembril kukkus ka haiglate ühekordsete kirurgiliste maskide ühishanke täitmise tähtaeg. Lasse Hurt ütleb, et osa neist tarnetest on täidetud, muist samuti ootel.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles