USA kindral: IS on Iraagis ja Süürias endiselt pikaajaline oht (1)

Copy
Islamiriigi võitleja Iraagis Mosulis 2014. aastal. Foto on illustratiivne.
Islamiriigi võitleja Iraagis Mosulis 2014. aastal. Foto on illustratiivne. Foto: Reuters / Scanpix

Kuigi äärmusrühmitus Islamiriik (IS) on räsitud ja hajutatud, ei ole võimalik seda lõplikult võita enne, kui maailm leiab võimaluse leppimiseks ja aastaid Iraagis ja Süürias kestnud sõjas kodudest lahkuma pidanud tuhandete inimeste naasmiseks, ütles USA sõjalisi operatsioone Lähis-Idas juhtiv kindral neljapäeval.

USA Keskväejuhatuse komandör, merejalaväe kindral Frank McKenzie ütles, et Lähis-Ida põgenike ja riigisiseselt ümberasunud inimeste probleemile ei ole sõjalisi lahendusi. Need inimesed ootavad tagasipöördumist ning on relvakonfliktide kahetsusväärne kõrvalprodukt.

McKenzie ütles USA ja Araabia riikide suhete nõukogus, et praegu on riigisisesed põgenikud ja põgenikelaagrite elanikud IS-i ideoloogia pantvangid ning see on murettekitav areng, millel võib olla põlvkondlik mõju.

Ta märkis, et lahendus peab tulema diplomaatiliste, julgeoleku- ja humanitaarorganisatsioonide ühiste jõupingutustega.

Kui rahvusvaheline kogukond ei leia viisi, kuidas neid inimesi repatrieerida, uuesti integreerida kodukogukondadesse ja toetada kohalikku leppimisprogrammi, tekib strateegiline probleem, kui need lapsed kasvavad üles radikaliseerununa, ütles McKenzie.

«Kui me ei tegele sellega praegu, siis me ei alista ISIS-t kunagi,» rõhutas kindral, kasutades Islamiriigi teist nimekuju.

Viimase kuue aasta jooksul, alates endise presidendi Barack Obama otsusest 2014. aastal saata USA väed tagasi Iraaki, et peatada Islamiriigi jõudude pealetung Süüriast Iraaki, on Ühendriigid juhtinud jõupingutust võita IS-i sõjaliselt mõlemas riigis.

Islamiriiki pole aga suudetud täielikult võita ning McKenzie sõnul ei ole rühmitus loobunud püüdlusest taasluua kalifaat ja rünnata lääneriike.

USA president Donald Trump soovib Ühendriikide täielikku lahkumist Süüriast, öeldes, et sealne konflikt ei vääri USA kaotusi. Praegu on seal mitusada Ühendriikide sõjaväelast, kes teevad tööd kohalike jõududega tugevdamaks positsioone IS-i vastu.

USA-l on ka umbes 3000 sõjaväelast Iraagis, kuid teisipäeval teatas Pentagon, et Trump andis korralduse vähendada nende arvu 2500-ni.

Lähemas perspektiivis ei ole IS-il võimekust olla tõsiseks julgeolekuohuks USA-le. Ka Al-Qaedat ja teisi rühmitusi on tõsiselt kahjustatud, kuid mitte likvideeritud, sõnas McKenzie.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles