Uuest nädalast on maskid avalikes siseruumides kohustuslikud (27)

Copy
Tallinn 15.11.2020
Koroonameetmed Estonia teatris.
Tallinn 15.11.2020 Koroonameetmed Estonia teatris. Foto: Sander Ilvest

Valitsus otsustas tänasel kriisikohtumisel, et uuest nädalast on kõikjal avalikes siseruumides, sealhulgas ka näiteks ühissõidukis, maskid kohustuslikud. Lisaks sellele kehtestatakse Harjumaal ja Ida-Virumaal täiendavad meetmed.

Maski kandmise kohustus avalikes siseruumides on kohustuslik kogu Eestis. Samuti lubatakse üle Eesti (v.a Harjumaal ja Ida-Virumaal) kinno ja teatritesse kuni 400 inimest, kinnitas kultuuriminister Tõnis Lukas Postimehele. «Eestis jääb kultuurielu ka peale neid piiranguid avatumaks kui üheski teises Euroopa riigis,» sõnas Lukas. 

Täiendavad piirangud Harjumaal ja Ida-Virumaal

Tallinnas, Harjumaal ja Ida-Virumaal kehtestatakse piirangud ka spordiklubides ja rühmatrennides. Spordiklubides kehtib hajutamise kohustus ning siseruumides tehtavates rühmatrennides tuleb arvestada grupipiiranguga kuni 10 inimest.

Samuti kehtestatakse kahes maakonnas keskne distantsõpe gümnaasiumiastmes, mille kohta annab terviseamet kohalikele omavalitsustele ning haridus- ja teadusministeerium omakorda haridusasutustele vastava korralduse.

Kultuuriasutustes ja avalikel üritustel hakkab kehtima 50 protsendi täituvuse piirang. Sinna alla kuuluvad nii kinod, teatrid, kontserdisaalid kui ka kirikud ja avalikud koosolekud. Osalejate piirarvud statsionaarsete istekohtadega siseruumides on 400, mujal 250, väliüritusel aga 500.

Seni tungivast maski kandmise soovitusest ühistranspordist saab kohustus. 

Miljon maskideks 

Lisaks eraldab valitsus täiendava miljoni selleks, et tagada maskid väiksema sissetulekuga inimestele. Kuidas maskid nendeni toimetatakse, on täpsustamisel. 

Tipptundidel tihendatakse liinigraafikuid, kandma tuleb hakata maske või katta nina ja suu. Ühistranspordis kontrolliks maskide kandmist Tallinnas näiteks munitsipaalpolitsei. «Kindlasti ei hakata trahvima esimesest päevast,» sõnas Lukas. 

Lukas toonitas, et valitsus tegi täna põhimõttelise otsuse, mis kinnitatakse esmaspäeval. Nii võivad uued piirangud reaalselt kohustuseks saada kõige varem teisipäeval. 

Peaminister Jüri Ratase sõnul on koroonaviiruse levikuga seotud olukord Eestis muutumas kriitilisemaks, seda eriti meditsiinisüsteemi toimepidevuse mõttes. «Koroonaviiruse epideemiline levik Eestis seab meid paratamatuse ette võtta kasutusele rangemad piirangud, et tagada Eesti tervishoiusüsteemi toimepidevus ja ravi kättesaadavus igaühele ka Covid-19 haigete arvu jätkuval suurenemisel. Meil on võimalus kõigi ühiste pingutustega pidurdada nakkusnäitaja kasvu, selleks peab järgima valitsuse kehtestatud piiranguid ning käituma mõistlikult ja teineteist hoidvalt,» selgitas Ratas. «Peame praegu kõik pingutama selleks, et saaksime jõulupühad veeta koos oma lähedastega. Jätame suured pühadeüritused järgmisse aastasse ja veedame need jõulud kitsamas pereringis.»

Sotsiaalminister Tanel Kiik nentis, et Eesti on jõudnud otsustavasse faasi. «Praegu on viimane võimalus saada koroonaviiruse levik Eestis kontrolli alla ning vältida laussulgemisi. Meie kõigi valikutest sõltub, kas saame veeta jõuluaja rahulikult terve pere ja lähedaste ringis või kriisiolukorras,» kirjutas ta sotsiaalmeedias.

Praegu kehtivad piirangud

  • 2+2-reegel poodides ja kaubanduskeskustes: üheskoos tohib liikuda kuni kaks inimest (v.a perekond) ning teistega tuleb hoida vähemalt kahemeetrist vahemaad.
  • 10+2-reegel toitlustus-, meelelahutus- ja kultuuriasutustes: ühes seltskonnas tohib viibida kõige rohkem kümme inimest ning ülejäänud inimestega tuleb hoida kahemeetrist distantsi.
  • Alkoholimüük kohapeal joomiseks on 26. jaanuarini keelatud kella 00–10.
  • Toitlustus- ja meelelahutusasutused peavad sulgema kohapeal viibivatele külastajatele uksed südaööst kuni kella kuueni hommikul. Toidu kaasamüük ja -ost on lubatud.
  • Avalikke koosolekuid ja avalikke üritusi võib korraldada eritingimustel. Väliüritustel võib osaleda kuni 2000 ning siseruumides kõige enam 750 inimest. Sealjuures tohib siseruumides täitumus olla kuni 50 protsenti, erand on statsionaarsete istekohtadega ruumides läbi viidavatele teatrietendustele, kontsertidele, kinoseanssidele, konverentsidele ning avalikele koosolekutele ja üritustele.
  • Ühissõidukis, poodides, kaubanduskeskustes ning konverentsidel, kontsertidel, teatris ja kinos on tungivalt soovitatav kanda maski või katta nina ja suu.
  • Covid-19-diagnoosiga inimestel on karantiinikohustus. Lähikontaktsetel on 14-päevane eneseisolatsioonikohustus, mida on võimalik lühendada, andes koroonaproovi mitte varem kui kümnendal päeval pärast viimast kokkupuudet koroonaga nakatunud inimesega.
Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles