WHO soovitab remdesiviiri kasutamist vältida (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Ampull Gilead Sciencesi toodetud remdesiviiriga.
Ampull Gilead Sciencesi toodetud remdesiviiriga. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Mitu alates jaanuarist potentsiaalse koroonaravimina reklaamitud ning mitmel pool maailmas ka juba kasutusele võetud ravimi ­remdesiviiri tõhususe uuringut on andnud pettumust valmistavaid tulemusi, kirjutas teadusajakiri Science juba novembri alguses. Neljapäeval andis ka Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) soovituse ravimit vältida.

Täpsemini seisab WHO välja antud uuendatud ­ravijuhendis, et kuigi remdesiviiril on ka kasulikke omadusi, on need tõenäoselt väikesed, samas kui patsientide kahjustamise oht on pidevalt olemas, lisaks on tegu kuluka ravimiga. Seetõttu on WHO andnud «nõrga või tingimusliku soovituse remdesiviiri kasutamise vastu». Samas rõhutatakse, et ei ole tõestatud ravimi tõhususe puudumine, pigem järeldati põhjalike uuringute põhjal, et remdesiviir ei toonud patsientidele kaasa lubatud mõju.

Ravimiameti meditsiininõunik Alar Irs selgitas Postimehele saadetud kommentaaris, et otsest põhjust olemasolevaid ravijuhendeid muuta ei ole, sest ka WHO otsus ei tulnud ootamatult ega põhinenud teabel remdesiviiri ohtlikkusest. Samuti olid otsuse aluseks võetud andmed juba varasemastki teada.

Eestigi osales suvel Euroopa Liidu ühishankes ning ostis sügiseks valmistudes kokku 400 doosi remdesiviiri. Tõenäoselt jätkatakse meil siiski selle kasutamist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles