Katri Raik: MES on andnud laene, mis ei ole vastavuses riigiabi tingimustega (1)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
«Koroonaviiruse nakkuskordaja Narvas on täna 801, Sillamäel kõrgemgi. Tõsine on olukord ka Kohtla-Järvel. Vaadates kaubanduskeskuseid, siis iga viies inimene, eelkõige mees, on ilma maskita,» selgitas Raik, lisades, et inimesed ei mõista alati olukorra kriitilisust.
«Koroonaviiruse nakkuskordaja Narvas on täna 801, Sillamäel kõrgemgi. Tõsine on olukord ka Kohtla-Järvel. Vaadates kaubanduskeskuseid, siis iga viies inimene, eelkõige mees, on ilma maskita,» selgitas Raik, lisades, et inimesed ei mõista alati olukorra kriitilisust. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon leidis pärast kohtumist maaeluminister Arvo Alleriga, et Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) kriisimeetmed ei ole piisavalt läbipaistavad. Komisjoni esimehe Katri Raiki (SDE) sõnul on jagatud ka laene, mis pole kooskõlas riigiabi reeglitega.

Korruptsioonivastane erikomisjon leidis, et läbipaistvuse tagamiseks ja laenutaotlejate võrdseks kohtlemiseks tuleb riigiabi väljastamisel kehtestada ühtsed tingimused.  

Raik selgitas, et MESi meede oli ette nähtud ettevõtetele, kes olid raskustesse sattunud COVID viiruse tõttu, aga antud juhul andis MES laene ka alustavatele ettevõtetele või ilma töötajate ja käibeta juriidilistele isikutele. See aga ei ole tema sõnul vastavuses riigiabi tingimustega. Komisjoni esimees lisas, et samuti on ebaselge, kuidas 2020. aasta riigieelarve lisaeelarves ettenähtud raha sai muutuda käibelaenudest investeerimislaenudeks.

Raik tõdes, et sama teemat on komisjon arutanud ka riigikontrolöri ja õiguskantsleriga ning ka neil on tekkinud samu küsimusi. «Täna saime komisjonis ministrilt kinnitust, et ministeerium seirab MESi meetmete rakendamist ja on vajadusel valmis meetme tingimusi muutma,» ütles Raik.

Maaeluminister Arvo Aller selgitas komisjonile, et arvestades kriisipaketi eesmärgiks olnud likviidsusprobleemide lahendamist, majanduse elavdamist ja kriisist väljumist on läbi MESi antud nii käibe- kui investeerimislaene. Laenutaotlemise tingimusi muudeti ja tema sõnul piirati maksimaalset laenusummat selleks, et suuremal taotlejate hulgal oleks juurdepääs kriisiabile. Kui algselt pidi üksik ettevõte saama MESist kuni 5 miljonit eurot laenu, siis meetme rakendamise ajal piirati seda 2 miljonile eurole kohustusega kaasata täiendavalt erasektori vahendeid.   

Komisjoni liikme Paul Puustusmaa (EKRE) sõnul tasuks kaaluda näiteks EASi, MESi ja Kredexi ühendamist üheks riigipangaks, mis laene ühtsetel tingimustel väljastaks. Ka Raik pidas seda üheks võimaluseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles