RAADIOSAADE ⟩ Inimesed on üha altimad mistahes jama uskuma

Tartu Postimees
Copy
Lõunakeskuse turvakaamera salvestuse kuvatõmmis. Nooruk jäi bussist maha.
Lõunakeskuse turvakaamera salvestuse kuvatõmmis. Nooruk jäi bussist maha. Foto: TPM

24. novembri raadiosaate «Vahetund Tartu Postimehega» pühendasid ajakirjanikud Rannar Raba, Armas Riives ja Lisete Reineberg sotsiaalmeediale ning selle mõjudele.

Hiljuti pakkus lehelugejatele suurt huvi juhtum, kus üht Tartu bussijuhti süüdistatid sotsiaalmeedias liikvele läinud väite põhjal selles, et ta oli keeldunud last sõidutamast, sest too ei kandnud kaitsemaski. Ehkki hilisem ajakirjanduslik kajastus tõestas, et tegemist oli väljamõeldud looga, said nii sohver kui ka bussifirma internetis laialdase pahameele osaliseks.

Eeltoodu taustal tõdesid ajakirjanikud raadiosaates, et sotsiaalmeedia on harjutanud inimesi ennatlikke järeldusi tegema. Ühtlasi näib laienevat karistamatuse tunne, mis sillutab teed valimatule ning sageli nimelisele sõimule.

Et mitte saada petetud või solvatud, võiks igaüks ise teadlikult kasvatada kahtlemise ja kontrollimise harjumust. Ka võiks koolid õpetada lapsi senisest rohkem avalikku infot kriitiliselt hindama – sellest on saamas eluliselt tarvilik oskus.

«Vahetund Tartu Postimehega» on Kuku Tartu sagedusel (100,2 MHz) ja Otepää sagedusel (102,4 MHz) otse-eetris igal teisipäeval kell 13. Seda saab järele kuulata raadiojaama veebilehelt ja nutirakendusest, samuti Spotify keskkonnas ning iPodcastina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles