Politsei: meeleavalduse korraldaja peab tagama desinfitseerimisnõuete täitmise (34)

Brita-Maria Alas
Copy
Koroonaohust teavitamine ja maskikandja pealinna tänavapildis. Tallinn, 17.11.2020
Koroonaohust teavitamine ja maskikandja pealinna tänavapildis. Tallinn, 17.11.2020 Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sotsiaalmeedias levitatakse sõna, et reedel kell 15 oodatakse maskivastaseid Vabaduse väljakule meelt avaldama, ning plaan kooskõlastati ka politseiga. Terviseamet nendib, et kuigi meeleavaldustele kätt ette panna ei saa, on mujal maailmas sellised üritused viiruse levikule hoogu andnud. 

Politsei selgitab, et kuigi välitingimustes pole maski ega hajutatuse nõuet, peaks korraldaja tagama desinfitseerimisnõuete täitmise. «Praegu kehtib avalike koosolekute korraldamisele osalejate arvu piirang ning lisaks peab koosoleku korraldaja tagama desinfitseerimisvahendite olemasolu ning desinfitseerimisnõuete täitmise terviseameti juhiste kohaselt. Välitingimustes pole maski ega hajutatuse nõuet, kuid igal juhul soovitame osalejatel ennast viiruse eest kaitsta – hoida distantsi ning katta nina ja suu,» ütles Põhja prefektuuri operatiivjuht Kaido Saarniit.

«Suurematel avalikel koosolekutel on politsei turvalisuse tagamiseks enamasti kohal või planeerib rohkem patrulle koosoleku toimumise piirkonda, et olla valmis reageerima, kui korraldaja ei suuda mõnda olukorda lahendada või tekkib muu oht.»

«Meeleavalduse eesmärgiks on näidata avalikku erimeelsust, mis on suunatud Eesti Vabariigi Valitsuse otsusele, mis omakorda kohustab maskide kandmist. Me pole orjad ja me ei pea orjad olema. Me kõik oleme vabad inimesed ja elame vabal maal. Usun, et valitsuse otsus maske kanda on äärmiselt kohatu ja rikub inimõigusi,» seisab üleskutses. Politsei väljastatud loas on osalevate inimeste arvuks märgitud kuni 100 inimest. 

Korraldaja jagab ka kaadreid avaldusest, mille järgi teadvustab kehtestatud maskikohustust ning mis kohustab inimesi ka maski kandma. Ühtlasi kutsub ta inimesi üles ka ühishagi koostama. 

Terviseamet nendib, et meeleavaldused on Eestis küll teretulnud, ent amet loodab inimeste südametunnistusele ja mõistlikkusele. «Kindlasti need inimesed oma tegevuses eetilist konflikti ei näe. Meil on vaba riik, inimestel on õigus oma meelsust avaldada. Meie lähtume ikkagi reaalsusest ja et tegemist on viiruse epideemilise levikuga,» kommenteeris ameti meedianõunik Eike Kingsepp. 

Kingsepp viitab ka välismaailmas toimunud meeleavaldustele, kus kogunemistest on saanud uus kolle. «Kahjuks sellistel üritustel on olnud kurvad tagajärjed mujal maailmas. Tahaks koputada südametunnistusele, et kui minnakse meelsust avaldama, siis seda tehakse tervena,» ütles ta. 

Sarnast meeleavaldust on planeeritud ka varasemalt, ent osalejaid oli viimasel korraldatud üritusel mõni üksik. 

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles