Abiy: Etioopia ei soovi rahvusvahelist sekkumist siseasjadesse

Copy
Etioopia peaminister Abiy Ahmed
Etioopia peaminister Abiy Ahmed Foto: Reuters / Scanpix

Etioopia peaminister Abiy Ahmed tõrjub ühe tungivamaks muutunud rahvusvahelisi soovitusi astuda Tigray piirkonnaga dialoogi ja lõpetada lahingud, nimetades seda riigi siseasjadesse sekkumiseks.

Etioopia hindab oma sõprade heasoovlikku muret, ütles Abiy kantslei täna avalduses, kuid «me ei soovi oma siseasjadesse sekkumist».

Abiy andis pühapäeval mässulise Tigray piirkonna liidritele 72 tundi allaandmiseks, ähvardades alustada seejärel pealetungi piirkonna pealinnale Mek'elele.

«Rahvusvaheline kogukond peab jääma kõrvale, kuni Etioopia valitsus ei ole riikide ühendusele abipalvet esitanud,» öeldi peaministri kantselei avalduses.

«Me kutsume lugupidamisega rahvusvahelist kogukonda hoiduma soovimatutest ja ebaseaduslikest sekkumistest.»

Mullune Nobeli rahupreemia laureaat Abiy alustas 4. novembril Tigray Rahvavabastusrinde (TPLF) vastu sõjalist kampaaniat, süüdistades teda föderaalvägede sõjaväebaasi ründamises ja katses föderaalvalitsust destabiliseerida.

Abiy ise eelistab nimetada konflikti «korrakaitseoperatsiooniks», ehkki tema tankid on Tigray pealinna Mek'ele sisse piiranud ning valmis linna sisenema ja TPLF-i liidrid kinni võtma.

Ta on soovitanud linna poolel miljonil elanikul TPLF-i liidritest lahti öelda, sest vastasel juhul neile ei halastata.

ÜRO inimõigusjuhid ja teised hoiatavad, et seesugune ähvardus võib viia veel suurma rahvusvaheliste humanitaarseaduste rikkumiseni.

Tigray ligikaudu 6 miljonil elaniku side välismaailmaga on peaaegu täielikult katkenud ja nii ei ole kindel, kas Mek'ele inimesed üldse teavad neid lähitundidel ähvardavast rünnakuohust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles