Poola peaminister ähvardas Merkelit EL-i eelarve vetoga (1)

Copy
Poola peaminister Mateusz Morawiecki.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki. Foto: POOL/REUTERS

Poola peaminister Mateusz Morawiecki kordas reedel telefonikõnes Saksa kantsleri Angela Merkeliga ähvardust panna veto Euroopa Liidu eelarvele.

«Ma ütlesin kantslerile, et Poola eeldab töö jätkamist lahenduse leidmise nimel nii vara, kui võimalik,» kirjutas peaminister Facebookis. 

«Ma kordasin ka meie valmidust panna uuele eelarvele veto, kui me ei leia lahendust, mis on hea EL-ile kui tervikule, mitte kõigest mõnele selle liikmele.»

Saksamaa on hetkel EL-i eesistujariik. 

Poola ja Ungari ähvardavad panna veto EL-i pikaajalisele eelarvele ja koroonaviiruse päästepaketile. 

Pärast kohtumist liikmesriikide suursaadikutega Brüsselis reedel ütles üks EL-i diplomaat, et olukord on jätkuvalt keeruline. Saksa EL-i presidentuur märkis, et Poola ja Ungariga pole kõnelustel saavutatud mingeid edusamme. 

Poola ja Ungari suursaadikud olid täiesti isoleeritud ja nende positsioone ei toetanud ükski teine saadik, sõnas EL-i diplomaat. Euroopa Komisjon osutas vastuseisust tingitud tõsistele tagajärgedele, lisas ta. 

Õigusriigi põhimõte on tundlik küsimus nii Varssavile kui Budapestile.  

EL on algatanud juurdlusprotseduuri Poola suhtes, süüdistades seda sammudes riigi kohtuvõimu sõltumatuse õõnestamiseks. Ungarit süüdistatakse demokraatlikest printsiipidest, nagu meediavabadus, taganemises. 

Ungarile ja Poolale vastuvõetavad lahendused oleksid need, milleni jõutakse õiguslike põhimõtete alusel, mitte poliitilise enamuse tahtel, ütles Ungari peaminister Viktor Orbán Ungari riigimeediale. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles