Tallinna haiglad tõmbavad ravitegevust koroona tõttu koomale

BNS
Copy
Arst Ida-Tallinna Keskhaiglas.
Arst Ida-Tallinna Keskhaiglas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Koroonamudeli koostanud teadlaste paari nädala eest avaldatud prognoosid näivad saavat tõeks ja lähiajal kasvab märkimisväärselt haiglaravi vajavate koroonapatsientide arv, teatas reedel ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

Nii Põhja-Eesti regionaalhaigla kui ka Ida-Tallinna keskhaigla tõmbavad oma ravitegevust koomale, et loovutada osa oma vooditest koroonahaigetele.

Viimastel päevadel kiiresti kasvanud haiglaravi vajavate inimeste arv viitab, et seni on teadlaste koroonamudelid üsna täpsed. Seetõttu hakatakse pealinnas plaanilist ravi piirama, et oleks võimalik avada uusi koroonaosakondi.

«Meil nüüd Covid-osakond, mille me avame esmaspäevast. See tuleb 26-kohaline ja kui me arvestame sellega, et Covid-patsient vajab kaks korda rohkem meditsiinipersonali, siis see tähendab meile ka väga korralikku võimestamist ja siin me tõepoolest veidi plaanilist ravi peame piirama siseprofiili pool,» rääkis Põhja-Eesti regionaalhaigla juht Agris Peedu.

Tema sõnul saab neid operatsioone mittevajavaid patsiente ravida ka maakonnahaiglates. Iga päev lükatakse edasi osa plaanilisi operatsioone, et tagada intensiivravi koroonapatsientidele.

Ida-Tallinna keskhaiglas esialgu veel plaanilist ravi ei ole piiratud, sest koroonahaiged alles hakkavad nende juurde ravile tulema.

«Selles osakonnas on kohti kokku 28, nendest neli on kuni kolmanda astme intensiivravi vajavatele haigetele ja see osakond hakkas reaalselt tööle kolm päeva tagasi,» rääkis ITK siseosakonna juhataja Kai Sukles.

Tema sõnul on terviseamet haiglaid juba teavitanud, et 10. detsembrist ohutaset tõstetakse ja siis tuleb ka nende haiglal hakata plaanilist ravi piirama.

Paljud ITK tohtrid käivad valveid ja vastuvõtte tegemas maakonnahaiglates ja meedikute ristkasutusega kaasneb risk viia haigust ühest haiglast teise.

PERH lubab esialgu oma arstidel käia maakonnahaiglates tööl. Millal seda piirata tuleks, sõltub Peedu sõnul mitmest muutujast, näiteks haigestunute vanusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles